Reżyserka spektaklu, Eva Meyer-Keller pracuje na styku sztuk plastycznych i performatywnych, współpracowała m.in. z Jérôme Belem, z Christine de Smedt /les ballets C de la B., studiowała choreografię w School for New Dance Development w Amsterdamie oraz fotografię w Berlinie w Hochschule der Künste oraz w Londynie w Central Saint Martins i w King’s College. Sybille Müller działa w obszarach performance, pedagogiki tańca i teorii mediów. Od 2006 artystki prowadzą intuicyjne badania katastrof i tworzą projekty dotyczące zmian klimatycznych. „Cooking Catastrophes” w Warszawie zostanie zaprezentowana w ramach polsko-niemieckiego roku jubileuszowego 2016 ŚWIĘTUJEMY! organizowanego przez Goethe-Institut i Ambasadę Niemiec z okazji 25-lecia Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy.
Produkcja: Mossutställningar Stockholm we współpracy z PACT Zollverein, Essen i Goethe-Institut Szwecja.
Wsparcie: Fonden Innovativ Kultur, Kulturr.det (Swedish Arts Council), Stiftelsen framtidens kultur (The Foundation for the Culture of the Future), Berliner Kulturverwaltung (Senatskanzlei – Kulturelle Angelegenheiten Berlin).
W Warszawie spektakl można zobaczyć tylko 21 i 22 maja w Teatrze Nowym w Warszawie.
USTA PATRONUJĄ!
Koncepcja i realizacja: Eva Meyer-Keller i Sybille Müller
Kucharze: Thomas C. Bräuhäuser, Astrid Sophie Fleisch i Kane Do
Zdjęcia: Marika Heidebäck
Projekt menu: Byggstudio
Konsultant ds. dramaturgii: Cecilie Ullerup Schmidt
Produkcja: Alexandra Wellensiek
Bilety (normalny/ulgowy/wejściówka): 40/25/20 zł
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Rewiry gościnności
„Kelner na służbie posiada tylko jedną godność, a tą jest nienaganne obsługiwanie gości” pisał Hrabal w „Obsługiwałem angielskiego króla”, ale w Polsce etos pracy kelnera nie istnieje albo występuje w szczątkowej formie. A przecież to od obsługi w dużej mierze zależy udane wyjście do restauracji. Bohaterami naszego tekstu są ludzie, którzy potrafią sprawić, by gość
#Rozwojowi
Idą przed siebie, bacznie obserwują świat, uczą się na błędach i doświadczeniach, odnoszą sukcesy. Choć działają w zupełnie różnych dziedzinach, to wszystkich łączy pewna harmonia w patrzeniu na świat, dystans i spokój. Od takich bohaterów chcemy uczyć się żyć. Prezentujemy Wam jednego z nich – Bartosza Bielenię. Czy rozwój bierze się z pustki, czy wymaga zderzenia
#W KONTRZE DO GWIAZD
Jakub Józef Orliński to śpiewak trudny do zaszufladkowania. W pełni świadom tego, jakimi prawami rządzi się operowy świat, w którym żyje. Znając system, wie, jak przekraczać granice, aby stworzyć nową jakość i zachwycić publiczność. Drzemie w nim niesamowita energia, która na zawołanie budzi się, by wykrzyknąć: „Głos to całe ciało! Widzę, że mamy te same słabości
#