JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Polska na Gourmet


 
DSC07884
Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło się ponad 100 wystawców działających w węgierskiej branży gastronomicznej. Restauracje z Budapesztu i nie tylko, winiarze, a także koncepty gastronomiczne, prasa, no i sponsorzy. Idea świetna – restauracje przygotowują małe degustacyjne porcje swoich najlepszych dań, za ladą ich stoisk można spotkać szefów nawet gwiazdowych restauracji. Podczas spaceru z kieliszkiem w dłoni można testować także doskonałe węgierskie wina. I tak przez 4 majowe dni.
 
DSC_2182
Oprócz możliwości organoleptycznego zapoznania z węgierskimi smakołykami przewidziano także część merytoryczną. Co godzinę na scenie odbywały się pokazy kulinarne i wykłady. My też mieliśmy w nich swój udział. Na zaproszenie Instytutu Polskiego i Ambasady RP w Budapescie  gościem Gourmet był Mateusz Wichrowski szef Brasserie Warszawska. Ramię w ramię z jednym z najzdolniejszych młodych węgierskich kucharzy, Ádámem Pohnerem (znanym między innymi z szefowania świetnemu budapesztańskiemu bistru Olimpia) wystąpili w pokazie „Dwa bratanki” i starali się węgierskim słuchaczom przybliżyć ideę współczesnej kuchni polskiej. Show moderowali gwiazdy węgierskiej sceny gastroblogerskiej: Zsófie Mautner (Chili&Vanilia) i András Jókuti (Világevő), którzy w 2014 roku odwiedzili Warszawę w ramach kulinarnej wizyty studyjnej zorganizowanej przez Instytut Polski w Budapeszcie. Oboje z wielkim entuzjazmem podkreślali iście rewolucyjną przemianę oferty restauracyjnej: – Od śniadaniarni przez targi żywności, street food do topowych restauracji Warszawa ma dziś naprawę mnóstwo do zaoferowania. Młodzi szefowie, często powracający z doświadczeniem zdobytym w zachodniej Europie, w wyrafinowany sposób na nowo interpretują tradycyjne przepisy z wykorzystaniem lokalnych produktów.
 
 
DSC07896
 
Pomysłodawcą współpracy Mateusza i Ádáma był Tamás Pellerdi, Węgier na co dzień mieszkający w Warszawie, który będąc promotorem kuchni węgierskiej w Polsce postanowił zaangażować się również w popularyzację kuchni polskiej na Węgrzech.
– Polska, mimo że to tylko godzina lotu z , dla Węgrów nie jest znana. To czarna dziura. Dlatego czuliśmy, że ta prezentacja nowoczesnej kuchni ma wielki sens. Myślę, że Węgrzy mogą pokochać polskie grzyby, ryby, warzywa i owoce, sezonowaną wołowinę. Chcieliśmy – nawiązując do znanego powiedzonka „Polak Węgier, dwa bratanki i do szabli i do szklanki” –   – przeszczepić tę podświadomą sympatię obu narodów także na teren zainteresowań kulinarnych. I chyba się udało. Po naszym wystąpieniu kilka osób, w tym szefowie kuchni, oświadczyli mi, że wybierają się do Polski. To znaczy, że osiągnęliśmy swój cel.
 
Mateusz Wichrowski zaś dodaje: – Z Danielem Pawełkiem byliśmy na Gourmet już dwa lata temu i bardzo spodobała nam się idea festiwalu, że gwiazdkowe, wykwintne restauracje zbliżają się do człowieka, że na kilka dni stają się bardziej przystępne. Cieszę się, że w tym roku mogliśmy też dorzucić tu coś od siebie. Podczas pokazu zaprezentowaliśmy taką finediningową wersję naszego klasycznego polskiego dania czyli pieroga, ale też całą gamę charakterystycznych polskich produktów. Podaliśmy go z farszem z białego sera, długo duszonym w trawie żubrowej policzkiem cielęcym oraz  trzema rodzajami jabłka: puree, karmelizowanym i świeżym. Ádám Pohner był wcześniej u nas w Warszawie, oprowadziliśmy go po najciekawszych restauracjach, żeby mógł wyrobić sobie zdanie, jak wygląda nasza gastronomia dziś. Teraz spotkaliśmy się ponownie, by na scenie razem przygotować polskie danie. I mam wrażenie, że to nie jest nasze ostatnie spotkanie – twierdzi Mateusz.
 
DSC_2176
DSC_2298 DSC_1956
 
 
Też nam się tak wydaje. My na pewno wkrótce wracamy do Budapesztu, by znowu spróbować doskonałych węgierskich win, zjeść kiełbaski z mangalicy i odwiedzić kilka miejsc, które narobiły nam smaku na więcej w czasie Gourmet.
 
 
 
 
 
Tekst: Magazyn Usta, zdjęcia: Jarosław Bajaczyk (Instytut Polski) oraz András Zoltai
 
2016-05-15 09.56.55 amLogo_Ambasady Lengyel Intezet_logo

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin