Składniki:
dresing:
- 45 g jasnego sosu sojowego typu kikoman
- 60 g soku z limonki
- 30 g wody
- 1/2 małego chili drobno posiekana
- 40g cukru
- 1 ząbek czosnku przetarty na piure
- 1 duży ogórek
- garstka listków geranium posiekane w szyfonadęsos satay :
- 50 g uprażonych orzeszków ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/4 łyżeczka kminu w proszku
- 1/4 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżka stołowa cukru palmowego/brązowego
- 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
- 125 ml mleka kokosowego
- 200g tempeh / tofu
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
- łyżka stołowa posiekanych uprażonych orzeszków ziemnychSkładniki sosu satay miksujemy na gładką masę. Tempeh lub tofu kroimy w grube słupki, nabijamy na długie wykałaczki i dokładnie pokrywamy przygotowanym sosem. Marynujemy 10-20 minut a następnie smażymy na patelni grillowej do chrupkości na rozgrzanym oleju kokosowym.
Mieszamy ze sobą składniki dresingu. Ogórka myjemy i tniemy na bardzo cienkie paski, wyrzucając gniazdo nasienne. Mieszamy z dresingiem i po minucie wyjmujemy i wykładamy na talerz. Obok kładziemy grillowany tempeh. Całość posypujemy listkami geranium i posiekanymi orzeszkami.