Festiwal ma przybliżyć muzykę, taniec i kulturę Hawajów, Nowej Zelandii, Wysp Wielkanocnych, Samoa i Tahiti. Wśród zaproszonych gości m.in. hawajscy pieśniarze i tancerze. Organizatorzy przewidują pokazy etnicznych pieśni i tańców, warsztaty, wykłady. Gratką dla pasjonatów antropologii będzie pokaz dokumentu „Keepers of the Flame” o trzech rdzennych Hawajkach, które żyły na wyspach w XIX i XX wieku. Będzie też okazja, by spróbować egzotycznych potraw podczas ceremonii dzielenia się jedzeniem Aha 'Āina. Na posiłek składają się m.in. fioletowe poi z utartej rośliny kalo (bulwy kolokazji jadalnej), uala (słodki ziemniak) i mai’a (odmiana banana) czy limu kala (odmiana alg morskich). Na zamknięcie festiwalu przewidziana jest kolacja w ogrodzie Steff Café Bar. Będzie można spróbować hawajskich przysmaków i posłuchać opowieści z drugiego końca świata.
www.alohafestiwal.pl
Zobacz też podobne artykuły
Post – pomiędzy piekłem a niebem
Za nieprzestrzeganie postu w czasach Bolesława Chrobrego można było stracić zęby, a w czasach kontrreformacji być posądzonym o konszachty z diabłem. Surowe zasady żywieniowe odstraszały obcokrajowców, ale polscy dworzanie umieli się w poście pocieszyć – cukrowymi kolacjami i kulinarną iluzją. Kto miał stałą dyspensę od postu, a kto powinien zostać świętym polskiego slow foodu? O
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiNawijanie makaronu na uszy
W listopadzie mieliśmy wyjątkową przyjemność porozmawiać i wziąć udział w warsztatach holenderskiej „eating designerki” Marije Vogelzang (organizowane w ramach konferencji Undiscovered – Stories about experience), która prozaiczny proces jedzenia potrafi zamienić w nieoczekiwane doświadczenie i spontaniczną zabawę. To ona kazała azjatyckim szefom kuchni zanurzać nosy w talerzach, jeść bez pomocy rąk, gości w restauracji karmiła
# Eindhoven, Marije Vogelzang, Sharing DinnerCywilizacja marnotrawienia
Według Food And Agriculture Organization świat wyrzuca 1/3 wyprodukowanej żywności: 1,3 mld ton. A Institution of Mechanical Engineers szacuje, że jeszcze więcej, bo nawet 2 mld ton. To niemal połowa światowej produkcji! Według badań Eurostatu z 2010 roku w Polsce w śmieciach ląduje 9 mln ton żywności rocznie, z czego 2/3 przypada na produkcję, a
#