Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, stylistka jedzenia, współpracowniczka magazynu USTA z zawodu jest fotografem, ale gdy kilka lat temu znajomi zaproponowali jej poprowadzenie kuchni w nowo otwieranym stołecznym bistro, natychmiast się zgodziła. Współpracowała z takimi miejscami jak Sto900, Chłodna25, Bar Studio, Pewnego Razu Cafe. Dwa lata temu odbyła staż w Nomie – jednej z najlepszych restauracji świata.
Przybyszewska jest znana ze swoich śniadań. Przygotowując potrawy dba o to, by zawsze było: świeżo, niebanalnie, wegetariańsko. W menu stara się pokazać swoje najnowsze kulinarne fascynacje. Tym razem, podczas niedzielnego brunchu w Stacji Mercedes, będzie to połączenie kuchni arabskiej i tajskiej.
W smakowitym menu brunchowym znajdą się między innymi: hummus z masłem orzechowym, limonką, kolendrą oraz dymką, a także kasza jaglana z pomidorami koktajlowymi, marchewką grillowaną, trawą cytrynową, natką pietruszki, cebulą cukrową, sokiem z grejpfruta, kminem rzymskim i sambalem. Będzie również satay z tofu z sosem z orzechów ziemnych w towarzystwie ogórkowego relisha oraz zupa tajska na mleku kokosowym z marchewką.
Serdecznie zapraszamy na pyszny niedzielny brunch z Ustami i Marią Przybyszewską w Stacji Mercedes.
***
Cena brunchu za osobę: 30 zł (Karnet All you can eat)
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Brunch z Ustami
W najbliższą niedzielę, od godz. 10.00 zapraszamy na letni brunch w Stacji Mercedes. Wegańską ucztę przygotuje Michał Gniłka. Wydarzenie będzie połączone z premierą roślinnego numeru UST. Do zobaczenia! Niedzielne menu zapowiada się wyśmienicie. Będą francuskie tosty z nasionami chia, twarożkiem migdałowym, truskawkami w czarnym pieprzu i balsamico, pudding chia, mus z mango i płatki kokosowe, chleb
#Wielka piątka czyli 5 najlepszych miejsc na drinka w Warszawie
Czym charakteryzuje się dobry koktajl bar? Nie wystarczy dziś podać dobrego drinka. Liczy się również atmosfera, wnętrze, pomysł i podejście do produktu. Przetestowaliśmy kilkanaście warszawskich barów, wybraliśmy piątkę, która według nas wyróżnia się od reszty. Zapraszamy was na drinka! Skamndryci i gryczana Jeśli szukacie miejsca, w którym cofniecie się w czasie, wpadnijcie na Wilczą 8. Współwłaściciele –
# 5 najlepszych miejsc na drinka, Bar Wieczorny, barman, coctails, Cosmo, Cosmopolitan, drink, Kiat Koguta, Kitty bar, Regina bar, Te Roots, warsaw, Warszawa, Woda OgnistaStacja Smaku
W najbliższą sobotę, 16 sierpnia stołeczna Stacja Mercedes zaprasza małych i dużych na dzień wypełniony kulinariami. Od 12:00 bezpłatne warsztaty dla dzieci. Najmłodsi miłośnicy sztuki kulinarnej będą mieli okazję stawiać pierwsze kroki w świecie kulinarnym i przyrządzić pod okiem profesjonalisty pyszną, autorską pizzę. Od 15:00 do 17:00 odbędzie się Live Cooking, podczas którego szef kuchni – Maciej
# Live Cooking, Maciej Szadkowski, Powiśle, Stacja Mercedes