Wrzesień 2015
We współpracę z Instytutami Polskimi i Ambasadami zorganizowaliśmy 4 kolacje w stolicach regionu Morza Bałtyckiego: Rydze, Tallinnie, Helsinkach i Sztokholmie. Efektem tych kolacji było kilkadziesiąt publikacji, setki zdjęć na blogach, Instagramie i Facebooku opatrzonych #eatpoland. Rozdaliśmy ponad 100 zestawów polskich produktów kulinarnych.
Zaprezentowaliśmy dania będące odzwierciedleniem polskiej sztuki kulinarnej XXI wieku: nowoczesnej, lekkiej, czerpiącej z bogactwa historii i przyrody. Naszym zamiarem było pokazanie, jak wiele można się nauczyć o kraju podczas spotkania przy wspólnym stole.
Wrzesień 2016
Tegoroczna edycja to kolejne 4 kolacje w miastach Grupy Wyszehradzkiej i Niemiec: Pradze, Bratysławie, Budapeszcie i Berlinie. Gotować będą wybitni kucharze. Nasi goście
to ponad 100 dyplomatów, celebrytów, dziennikarzy, szefów kuchni, blogerów związanych
z kulinariami. Przygotujemy dla nich zestaw specjalnie wyselekcjonowanych polskich produktów, które znajdą się również w menu.
Niepowtarzalny urok kolacji, wspaniała atmosfera wspólnego biesiadowania, opowieści i obecność ciekawych twórców, którzy własnoręcznie obsługują swoich gości, pozwala nam stworzyć niezapomniane wspomnienia o polskiej kuchni.
Projekt współfinansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych.
więcej informacji:
www.eatpoland.net
https://www.facebook.com/eatpoland.net
Zobacz też podobne artykuły
Jak smakuje Polska?
EAT POLSKA to już druga edycja projektu udowadniającego, że nowoczesna polska gastronomia to już od dawna dużo więcej niż pierogi, barszcz czy żurek, a współczesnych kucharzy cechuje kreatywne i nietuzinkowe podejście do polskich produktów. EAT POLSKA to cykl autorskich kolacji promujących polską sztukę kulinarną i rzemieślniczą poza granicami kraju. Projekt jest inicjatywą kulturalno-kulinarnego magazynu USTA
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Terroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawSzkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcu