Składniki (4 porcje):
- 4 podudzia z kurczaka
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 3 małe, okrągłe cukinie, pokrojone w ósemki, zgrillowanej
- po ½ papryki czerwonej, zielonej i żółtej, zgrillowanej i pokrojonej w paski
- 2 białe cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki mieszaniny przypraw garam masala
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 300 g jogurtu greckiego
- szczypta soli (opcjonalnie)
- szczypta cukru
do podania:
- 200 g suchego ryżu basmati, ugotowanego
- ½ pęczka kolendry
Podudzia marynujemy w jogurcie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy garam masala i 1 łyżeczki kminu rzymskiego. W takiej marynacie zostawiamy go na 1 godzinę lub całą noc.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy na nim kurczaka wyjętego z marynaty uważając, żeby się nie przypalił. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Po 3 minutach dorzucamy czosnek i pozostałe przyprawy. Wlewamy pomidory z bulionem i dokładamy obsmażone podudzia. Dusimy pod przykryciem 40 – 50 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec duszenia doprawiamy szczyptą soli i cukru, a następnie dokładamy zgrillowane cukinie i pieczoną paprykę.
Podajemy z ryżem i świeżo siekaną kolendrą.
Przepis: Magdalena Świeciaszek, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski/ USTA magazyn