Rośliny coraz częściej wychodzą na pierwszy plan – trochę jak na obrazach Juana Sáncheza Cotána, o których zmysłowo pisze Anna Królikiewicz, dzieląc się przy okazji swoim uwielbieniem do kalafiora romanesco. Odkrywamy urodę warzyw na nowo, na przykład odwiedzając gospodarstwo Ludwika Majlerta na warszawskiej Białołęce. To jego pradziad Wilhelm wprowadził w Polsce modę na szparagi. Następcy sieją dziś i uprawiają warzywa trochę zapomniane: brukiew, kwiaty cukinii, mangolda. Ich pięknie urządzony sklep z koszami pełnymi świeżych ziół, dyniami piętrzącymi się na drewnianym wozie, retrowagą i starymi rodzinnymi fotografiami jest miejscem, w którym oddycha się głębiej. O historii tej niezwykłej rodziny przeczytacie w tym numerze UST. Bez spaceru po polu, bez kontaktu z ziemią nie mógł on powstać. Szukaliśmy roślin nietypowych, coraz częściej używanych przez szefów kuchni. Kilka z nich opisujemy: pastorały, mizunę czy liście ostrygowe zaskakujące smakiem i wyglądem.
Roślinom przyjrzeliśmy się też od strony naukowej, chcieliśmy zweryfikować krążące w mediach informacje o odczuwaniu przez nie bólu lub strachu. Jak jest naprawdę przeczytacie w tekście „Gatunki światła” Łukasza Kaniewskiego.
Weganizm, niezależnie od tego co myślą o nim politycy, to coraz powszechniejsze zjawisko. Warto się mu przyjrzeć i zrozumieć z czego wynika. Nie jest to jednak dieta tak nowa i hipsterska, jak może się wdawać. Aby się o tym przekonać, cofnijcie się z nami do lat 30. ubiegłego wieku do Wilna, gdzie Fania Lewando prowadziła wegańską (wtedy jarską) restaurację.
Zresztą wegan z roku na rok przybywa. W materiale „Siła roślin” przedstawiamy tych najbardziej wpływowych w Polsce, a z kolei z tekstem „Tour de vege” wysyłamy Was do najlepszych restauracji z warzywnym menu.
W tym wydaniu więc zabieramy Was w wyprawę po Polsce. Tym razem nasz przewodnik nie dotyczy jednego miasta, a jest bazą wakacyjnych miejsc. Zdradzamy te ulubione i sprawdzone adresy, życząc pięknego lata, pełnego kontaktu z roślinną energią.
Zdjęcie na okładce: Kasia Bielska
Stylizacja: Marcela Stańczyk
Scenografia: Anna Szczęsny
Makijaż: Ala Gabillaud
Modelka: Paulina MODEL PLUS
Pin Up Studio
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Warzywa ze wsi Warszawa
Do Tadzinka, gospodarstwa państwa Majlertów i Zielińskich, dojeżdżam ulicą Marywilską; to wciąż jeszcze Warszawa, ale już wygląda jak wieś. W dawnej stodole, która jest dzisiaj sklepikiem, pełno ludzi. Zaczął się sezon na szparagi. – Chce pani zobaczyć, jak rosną? – pyta Ludwik Majlert. Pewnie, że chcę. Wychodzimy w pole. – Te chude, wysokie sadziliśmy przed rokiem;
# DYNIE, GOSPODARSTWO, Majlert, szparagiKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczWegańskie lato
Marysia Przybyszewska, nasza stała współpracowniczka, wyznawczyni kuchni roślinnej, znana ze swoich relacji ze stażu w Nomie oraz przepysznych śniadań, przejęła kuchnię w warszawskim Yumiko serwującym wegańskie sushi. USTA podpytały, jakie nowości planuje wprowadzić. Co zmieni się w Youmiko pod twoim rządami? Przede wszystkim będzie większa dbałość o sezonowość. Rozpoczęłam współpracę restauracji z gospodarstwami Majlertów i Rutkowskich (państwa
#