Kartę Sato otwierają przystawki: wybierać można pomiędzy ogórkiem z moromi, jęczmieniem miso czy grillowanymi ozorami wołowymi z sosem ponzu i rzodkwią.
Specjalność lokalu to ręcznie lepiony i krojony udon, podawany na zimno, bądź na ciepło. Naszą uwagę zwróciła wersja z wieprzowiną miso, wodorostami nori i ziarnami sezamu w sosie ponzu. Do wyboru także udon w bulionie: na przykład rybnym, z sosem sojowym oraz duszoną piersią z kaczki. Za to dla wegetarian – udon ze smażonym tofu i wodorostami wakame.
Dobrą wiadomość mamy dla tych, którym tęskno do Poznania i tamtejszej, kultowej już knajpy Min’s Onigiri: Sato serwuje kanapki onigiri (ryż owinięty w listek nori) z łososiem, śliwką ume i wieprzowiną miso.
Na słodko możemy zjeść panna cottę z matchą. Do picia dostępna jest także tradycyjna sencha, genmaicha, bancha, assam. Warto zwrócić uwagę na napar z prażonego jęczmienia (mugicha, 麦茶) i napój z kombuchy na bazie grzybka japońskiego.
Sato Gotuje to lokal, w którym rozkoszować możemy się smakiem tradycyjnych potraw japońskich, minimalistyczną estetyką i wyjątkową, dalekowschodnią atmosferą.
Lokal otwarty jest od środy do soboty w godzinach 16.00 – 22.00, mieści się przy ulicy Adolfa Pawińskiego 24 w Warszawie.
tekst i zdjęcia: Michał Matejko/ Jaśniej
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kanapki od Min
W Poznaniu od niedawna działa Min’s Onigiri, bistro-sklep z onigiri, trójkącikami ryżu owiniętymi nori. Tak, to te słynne japońskie „kanapki”. Atrakcją jest to, że prowadzi je Koreanka Sungmin Han, a wnętrze jej malutkiego lokalu zostało nowocześnie zaprojektowane. W serwowanych tu onigiri znajdziecie wersje łączące tradycje kulinarne Korei i Japonii np. te o smaku bibimbap, kimchi
# Edward Kanarecki, Min's Onigiri, Onigiri, Poznań, Sungmin Han, TayloraUdon z cold brew
Sprężysty makaron domowej roboty zanurzony w aromatycznym wegańskim wywarze macerującym się nocą w cold brew, chrupiąca lekka tempura podana na lanckorońskiej ceramice Piotra Piaskowskiego oraz unikalna sake z kolekcji stworzonej przez Josepha di Blasi z Naturalistów – takie smakołyki znajdziecie w nowym krakowsim Ka Udon Barze. Przy Rakowickiej 14 A, parę minut spacerkiem od Dworca
#Wabi sabi na Jeżycach
W Poznaniu otworzyło się niezwykłe miejsce. Kawiarnia Happa to mame na Jeżycach jest wspaniale przestronna i minimalistyczna. Serwuje tradycyjne japońskie słodycze – robione ręcznie, na miejscu daifuku, dango czy dorayaki, a do tego napoje na bazie matchy. Ciężko o drugie tak na wskroś japońskie miejsce w Polsce. Happa to mame to japońska herbaciarnia stworzona przez
# daifuku, dango, dorayaki, Hadaki, Happa to mame, Japonia, Jeżyce, kintsugi, Marcin Cieleśluk, matcha, Nami Studio, Polsska, Poznań, Romanczuki, Shota Nakayama, wabi-sabi, Yuzu ginger soda