Zaznaczył się on na wielu płaszczyznach – od kuchni, przez kulturę, po duchowość. Festiwal ma na celu zaprezentowanie, ale przede wszystkim umożliwienie uczestnikom autentycznego doświadczania tej wielowymiarowości. Łączy więc rozmaite oblicza kultury w strefie koncertów (tradycyjna oraz nowoczesna, eksperymentalna muzyka ormiańska, czy światowej sławy orkiestra kameralna Tel-Aviv Soloists Ensamble pod dyrekcją Baraka Tala), strefie kultury (spektakle teatralne, wystawy sztuki, salon literacki, warsztaty fotograficzne), strefie duchowej (cykl spotkań dwóch ambon w klasztorze Dominikanów) oraz strefie smaku.
Ta ostatnia wydaje się być szczególnie ciekawa – w tym roku goścmi specjalnymi będą: Andrea Camastra, włoski szef kuchni, wizjoner zdobywca gwiazdki Michelina, Boris Marcell z Kolumbii, kucharz i profesor eksplorujący dziką kuchnię Amazonii, Perparim Babalija z Kosowa, specjalizujący się w rybach i owocach morza oraz Robert Makłowicz, znany głównie z telewizji dziennikarz i krytyk kulinarny, który jako pierwszy zaczął promować kuchnię Lubelszczyzny. Jeśli chodzi o lubelskich szefów kuchni, ci będą mieli możliwość wykazania się poprzez autorskie menu łączące najsłynniejsze ormiańskie i lubelskie dania.Postawiono przed nimi jeden warunek – składnikiem potraw muszą być regionalne produkty, między innymi mięso świnki puławskiej, czyli lubelska wieprzowina, będąca jednym z kulinarnych bohaterów festiwalu. Wykażą się również uczniowe lubelskich szkół gastronomicznych, podczas pierwszego konkursu o tytuł Good Chefa Lublina, a wnuk Jacka Kuronia – Jan, w specjalnym pokazie „Sielankowy Smak“ będzie wraz z uczestnikami przygotowywał polskie zupy renesansowe, według opisów z sielanek Szymona Szymonowica.
Twórcom i gościom tegorocznej edycji EFS zależy na tym, by odbiorcy zwrócili się ku regionalnym i sezonowym produktom, by odkryli ich wartość zarówno w kuchni bardziej wyrafinowanej, jak i codziennej, domowej. Pod hasłem „Kuchnia prosto od człowieka“ kryje się pragnienie, by festiwal odgrywał także ważną rolę w tworzeniu relacji międzyludzkich – by wspólne spotkania przy stole i stoiskach Jarmarku Inspiracji budowały poczucie wspólnoty. „Bo najważniejsze jest Spotkanie. Spotkanie kultur, spotkanie kuchni, spotkanie ludzi.“
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiKino kulinarne na Trasatlantyku
Już za tydzień wyruszamy do Poznania, by delektować się wyselekcjonowanym filmami o tematyce kulinarnej i wyjątkowymi kolacjami towarzyszącymi filmom. Od 9 do 13 sierpnia podczas festiwalu Transatlantyk odbędzie się trzecia edycja Kina Kulinarnego. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas
# Kino Kulinarne, transatlantykW mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Posłuchaj Dolomitów
Na spragnionych zanurzenia się w wyjątkowych dźwiękach muzyki klasycznej, jazz, folk czy współczesnej prezentowanej przy akompaniamencie słońca i szczytów górskich czeka jedyny w swoim rodzaju festiwal. Od 22 sierpnia do 23 września 2022 r. I Suoni delle Dolomiti (Dźwięki Dolomitów) powraca do gór regionu Trentino we Włoszech, by cieszyć zarówno pasjonatów aktywnego wypoczynku, jak i
#