Zaznaczył się on na wielu płaszczyznach – od kuchni, przez kulturę, po duchowość. Festiwal ma na celu zaprezentowanie, ale przede wszystkim umożliwienie uczestnikom autentycznego doświadczania tej wielowymiarowości. Łączy więc rozmaite oblicza kultury w strefie koncertów (tradycyjna oraz nowoczesna, eksperymentalna muzyka ormiańska, czy światowej sławy orkiestra kameralna Tel-Aviv Soloists Ensamble pod dyrekcją Baraka Tala), strefie kultury (spektakle teatralne, wystawy sztuki, salon literacki, warsztaty fotograficzne), strefie duchowej (cykl spotkań dwóch ambon w klasztorze Dominikanów) oraz strefie smaku.
Ta ostatnia wydaje się być szczególnie ciekawa – w tym roku goścmi specjalnymi będą: Andrea Camastra, włoski szef kuchni, wizjoner zdobywca gwiazdki Michelina, Boris Marcell z Kolumbii, kucharz i profesor eksplorujący dziką kuchnię Amazonii, Perparim Babalija z Kosowa, specjalizujący się w rybach i owocach morza oraz Robert Makłowicz, znany głównie z telewizji dziennikarz i krytyk kulinarny, który jako pierwszy zaczął promować kuchnię Lubelszczyzny. Jeśli chodzi o lubelskich szefów kuchni, ci będą mieli możliwość wykazania się poprzez autorskie menu łączące najsłynniejsze ormiańskie i lubelskie dania.Postawiono przed nimi jeden warunek – składnikiem potraw muszą być regionalne produkty, między innymi mięso świnki puławskiej, czyli lubelska wieprzowina, będąca jednym z kulinarnych bohaterów festiwalu. Wykażą się również uczniowe lubelskich szkół gastronomicznych, podczas pierwszego konkursu o tytuł Good Chefa Lublina, a wnuk Jacka Kuronia – Jan, w specjalnym pokazie „Sielankowy Smak“ będzie wraz z uczestnikami przygotowywał polskie zupy renesansowe, według opisów z sielanek Szymona Szymonowica.
Twórcom i gościom tegorocznej edycji EFS zależy na tym, by odbiorcy zwrócili się ku regionalnym i sezonowym produktom, by odkryli ich wartość zarówno w kuchni bardziej wyrafinowanej, jak i codziennej, domowej. Pod hasłem „Kuchnia prosto od człowieka“ kryje się pragnienie, by festiwal odgrywał także ważną rolę w tworzeniu relacji międzyludzkich – by wspólne spotkania przy stole i stoiskach Jarmarku Inspiracji budowały poczucie wspólnoty. „Bo najważniejsze jest Spotkanie. Spotkanie kultur, spotkanie kuchni, spotkanie ludzi.“
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiW mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Praga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#