Składniki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 2 szklanki wody
- kawałek imbiru
- 2 jajka
- dymka
- kolendra
- kostka tofu
- kolba kukurydzy
- sos sojowy do smaku
- octet ryżowy 2 łyżki
- 1/2 łyżeczki soli
- biały pieprz wg uznania
Ryż gotujemy w wodzie do miękkości, podlewamy go wodą i delikatnie rozgotowujemy. Gdy ryż będzie się już rozpadał wbijamy dwa jajka i mieszamy dokładnie podlewając do smaku sosem sojowym i octem. Imbir kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do ryżu, gdy masa jest zbyt zbita dolewamy wody (można również pomóc sobie mlekiem ryżowym), doprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostały kawałek imbiru kroimy w paski i podsmażamy na ulubionym oleju, posłuży nam jako garnisz. Tofu również podsmażamy na oleju dodając na końcu odrobinę sosu sojowego. Ziarna z jednej kolby kukurydzy dorzucamy na końcu, żeby nie straciły swojej chrupkości. Kolendrę i dymkę siekamy drobno mieszamy z congee i podajemy gorące!
AROY!