SKŁADNIKI
• 10 jaj Kotlina Natury
• 100 ml śmietanki 12%
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• masło do wysmarowania formy
• sól i pieprz
• garść jarmużu
• karmelizowana czerwona cebula na miodzie i maśle
• 50 g startego sera mimolett
• 80 g wędzonego sera podpuszczkowego
• garść czerwonej porzeczki
• garść prażonych rozkruszonych migdałów całych
• 100 g sera twarogowego tłustego
• 1/2 awokado
• pietruszka
• 1-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
• 1 młoda marchewka
• 70 g fasolka szparagowa żółta
• czarny sezam
• ser peccorino
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Blachę na 12 muffinek wysmarować masłem.
W 4 rządkach poukładać po kolei składniki na różne rodzaje muffinek:
◦ mieszankę twarogu, awokado, czosnku i pietruszki
◦ mieszankę jarmużu, karmelizowanej cebuli i sera mimolette
◦ mieszankę marchewki, fasoloki, peccorino i czarnego sezamu
◦ mieszankę sera wędzonego, porzeczki i migdałów
Jaja rozbić do miski, energicznie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do masy jajecznej dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 100 ml śmietanki 12%, następnie wszystko razem wymieszać.
Gotową masę rozlać do foremek.
Tak przygotowane muffinki piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
WIĘCEJ PRZEPISÓW JAJECZNYCH TUTAJ: http://eggsperci.pl
Muffiny jajeczne
