SKŁADNIKI
• 10 jaj Kotlina Natury
• 100 ml śmietanki 12%
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• masło do wysmarowania formy
• sól i pieprz
• garść jarmużu
• karmelizowana czerwona cebula na miodzie i maśle
• 50 g startego sera mimolett
• 80 g wędzonego sera podpuszczkowego
• garść czerwonej porzeczki
• garść prażonych rozkruszonych migdałów całych
• 100 g sera twarogowego tłustego
• 1/2 awokado
• pietruszka
• 1-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
• 1 młoda marchewka
• 70 g fasolka szparagowa żółta
• czarny sezam
• ser peccorino
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Blachę na 12 muffinek wysmarować masłem.
W 4 rządkach poukładać po kolei składniki na różne rodzaje muffinek:
◦ mieszankę twarogu, awokado, czosnku i pietruszki
◦ mieszankę jarmużu, karmelizowanej cebuli i sera mimolette
◦ mieszankę marchewki, fasoloki, peccorino i czarnego sezamu
◦ mieszankę sera wędzonego, porzeczki i migdałów
Jaja rozbić do miski, energicznie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do masy jajecznej dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 100 ml śmietanki 12%, następnie wszystko razem wymieszać.
Gotową masę rozlać do foremek.
Tak przygotowane muffinki piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
WIĘCEJ PRZEPISÓW JAJECZNYCH TUTAJ: http://eggsperci.pl
Zobacz też podobne artykuły
Polenta ze słodkiej kukurydzy z prawdziwkami i karmelizowaną figą
Poznajcie Mickey Rottena autora naszego nowego cyklu. Michał doskonale gotuje, jest weganinem i takie będą jego przepisy. Co miesiąc weźmie na warsztat inny sezonowy składnik i pokaże go w czterech odsłonach. Na pierwszy ogień idzie kukurydza. Ta polenta jest przepyszna, dajcie się namówić na trochę pracy z przecieraniem, efekty wynagradzają wysiłek w trójnasób! Składniki: same ziarna ścięte
# Michał Gniłka, Mickey Rotten, polenta figi karmelizowane, prawdziwkiBiała kapusta z grzybami i tymiankiem, podana z puree z selera
Mało, mniej, minimalnie. To także wasza poświąteczna sentencja? Dzisiejsza rozpUSTA jest więc raczej postną odą do zimowych, korzeniowych warzyw typowych dla naszych szerokości geograficznych. Chrupka kapusta, pure z selera, gałązki blanszowanego jarmużu. Z obłoku świątecznego przejedzenia wracamy do zdrowej codzienności. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 4 liście jarmużu 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 bulwa selera korzeniowego 2 ziemniaki 4 suszone
# kapusta, rozpusta, święciaszek, zimaKalafiorowe trio
U Mickey Rottena wciąż kalafior na warsztacie. Dziś trzy wiosenne, dopełniające się przepisy na sałatkę z kalafiora piklowanego, gotowanego pod gremolatą i pure z kalafiora podsmażonego. Trzy formy, trzy konsystencje i smaki. Wybierzcie swoje ulubione! Marynowany kalafior: Składniki: 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 100 ml słodkiego białego wina 100 ml wody 200 ml octu ryżowego 300 g różyczek z kalafiora Łączymy wszystkie składniki
# kalafior, Mickey RottenCiepłe migdałowe gazpacho z figami i popcornem z komosy ryżowej
W planach na wrzesień mieliśmy grzyby, ale niestety grzybów brak, natomiast orzechów mamy w bród, zarówno tych lokalnych – polskich jak i bardziej egzotycznych. Swoją wrześniową wegańską serię przepisów Mickey Rotten poświęci więc im. W chłodny, ponury dzień nic tak nam nie poprawi nastroju jak talerz gorącej, pełnej słodyczy i aromatów zupy, serwujemy białe gazpacho
# gaspachio, Mickey Rotten, Migdał