Przepisy i kulinarne pomysły Święciaszek są nowoczesne i przepyszne. To comfort food w najczystszej postaci. Warto poznać smak jej dań, gdyż mogą one być świetnym sposobem na dzielną walkę z pierwszymi chłodami i jesiennymi chandrami. To będzie pyszne zakończenie sezonu letniego w Stacji Mercedes!
Magda Święciaszek dała się poznać z genialnych przepisów, które publikuje w ramach cyklu ROZPUSTA. Jej pyszny ROZUPUSTNY brunch w Stacji Mercedes rozpieści kulinarnie wszystkich odwiedzających letni pawilon.
Na co dzień Święciaszek pracuje w warszawskiej restauracji Mąka i Woda, a swoim doświadczeniem kulinarnym wspiera Fundację Szkoła na Widelcu. Współpracuje również z Grzegorzem Łapanowskim w jego akademii kulinarnej Food Lab Studio i ogrodzie Gastro Garden.
Podczas niedzielnego brunchu w Stacji będzie można spróbować jak smakują sporządzone według przepisu Święciaszek: drożdżowy rwaniec z palonym masłem, ciasto drożdżowe z malinami i śmietankowym twarożkiem, bruschetta z chleba jaglanego z salsą z papryki, pomidorów i ziołami z Gastro Garden Bełska oraz aksamitna pasta z pieczonego w soli selera na kromkach chleba żytniego. Wśród ciepłych dań, które mogą rozgrzać w pierwsze jesienne chłody, będą między innymi: kalafiory w papilotkach z orzechami laskowymi, kaparami i palonym masłem, a także pieczona biała kiełbasa z szałwią i kukurydzą oraz ziemniaki konfitowane w oleju rzepakowym z leśnymi grzybami, ziołami z Gastro Garden Bełska i czosnkiem.
Brunch, niedziela
4 września
STACJA Mercedes,
3 Maja/ul. Kruczkowskiego, Warszawa
https://www.facebook.com/events/1768404176740866/
Zobacz też podobne artykuły
Brunch z Ustami
W najbliższą niedzielę, od godz. 10.00 zapraszamy na letni brunch w Stacji Mercedes. Wegańską ucztę przygotuje Michał Gniłka. Wydarzenie będzie połączone z premierą roślinnego numeru UST. Do zobaczenia! Niedzielne menu zapowiada się wyśmienicie. Będą francuskie tosty z nasionami chia, twarożkiem migdałowym, truskawkami w czarnym pieprzu i balsamico, pudding chia, mus z mango i płatki kokosowe, chleb
#Śniadanie egzotyczne
Już najbliższą niedzielę zapraszamy na nasz kolejny brunch w Stacji Mercedes. Tym razem swoje dania zaserwuje Maria Przybyszewska. Jej śniadania są wyjątkowe, tym razem zaserwuje menu egzotyczne, tajsko-arabskie. Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, stylistka jedzenia, współpracowniczka magazynu USTA z zawodu jest fotografem, ale gdy kilka lat temu znajomi zaproponowali jej poprowadzenie kuchni w nowo otwieranym stołecznym bistro,
# Maria Przybyszewska, Stacja MercedesStacja Smaku
W najbliższą sobotę, 16 sierpnia stołeczna Stacja Mercedes zaprasza małych i dużych na dzień wypełniony kulinariami. Od 12:00 bezpłatne warsztaty dla dzieci. Najmłodsi miłośnicy sztuki kulinarnej będą mieli okazję stawiać pierwsze kroki w świecie kulinarnym i przyrządzić pod okiem profesjonalisty pyszną, autorską pizzę. Od 15:00 do 17:00 odbędzie się Live Cooking, podczas którego szef kuchni – Maciej
# Live Cooking, Maciej Szadkowski, Powiśle, Stacja MercedesPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#