EAT POLSKA to cykl autorskich kolacji promujących polską sztukę kulinarną i rzemieślniczą poza granicami kraju. Projekt jest inicjatywą kulturalno-kulinarnego magazynu USTA i Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Jesienią 2015 roku kolacje w ramach pierwszej edycji EAT POLSKA odbyły się w stolicach czterech nadbałtyckich krajów: Rydze, Tallinie, Helsinkach i Sztokholmie. Wszystkie wydarzenia kulinarne odbywały się w niestandardowych miejscach na mapie miasta, od wnętrz estońskiego Muzeum Morskiego po barkę w sztokholmskim porcie. Ambitni polscy kucharze na każdą kolacje stworzyli unikatowe menu dla przedstawicieli dyplomacji, prasy i sceny kulinarnej danego kraju.
Dania odzwierciedlały kreatywne podejście wybitnych szefów kuchni czerpiących z różnorodności i bogactwa polskich produktów. Serwowano między innymi oscypka brulée, purée z modrej kapusty, lody z miodu spadziowego. Dania podawano na zastawie
z polskich manufaktur szkła i ceramiki. Za wystrój pomieszczeń i stołów odpowiadał poznański duet KWIATY&MIUT, podkreślając atmosferę indywidualnie dobranymi aranżacjami ze świeżych kwiatów.
Rezultatami tej niezwykłej trasy kulinarnej, oprócz zainteresowania w mediach społecznościowych, były liczne publikacje prasowe na temat polskich produktów kulinarnych i ich wytwórców. W ramach projektu ukazały się także angielskojęzyczne wydania książki „O chlebie” oraz „O jabłkach” Elizy Mórawskiej.
Już tej jesieni odbędzie się druga edycja EAT POLSKA. Tegoroczna trasa rozpocznie się kolacją w Berline, po czym ruszy przez stolice trójkąta wyszehradzkiego: Pragę, Bratysławę i Budapeszt. Menu stworzą szefowie Michał Gniłka i Marek Flisiński (Water & Wine), ponownie opierając się na najciekawszych polskich składnikach. Na stole pojawi się także polskie wino z Domu Bliskowice. Jednak współczesna kuchnia, to nie tylko jedzenie, a także design, moda i sztuka. Wszystkie te elementy chcielibyśmy połączyć na spotkaniu promującym polską kulturę kulinarną. Dlatego szczególny nacisk położyliśmy na współpracę z manufakturami ceramicznymi z różnych miast Polski: Fenek, Ani Ani, Spiek Ceramiczny, Kooe. Pojawią się także nowoczesne marki modowe: Kaaskas i Elementy – ich projekty też będą częścią wieczorów Eat Polska.
23.09 – Berlin
26.09 – Praga
29.09 – Bratysława
02.10 – Budapeszt
Partnerami wydarzenia są: Stowarzyszenie Art Animacje, Cisowianka Perlage, magazyn USTA, Elementy, Kaaskas, Fenek, Ani Ani, Spiek Ceramiczny, Kooe, Dyletanci/Dom Bliskowice.
www: eatpoland.net
Facebook: www.facebook.com/eatpoland.net
Instagram: @eat_poland
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Jak smakuje Polska?
Projekt Eat Poland powstał, by promować polską kuchnię, produkty, tradycję kulinarną. Pokazujemy nowoczesną stronę polskiej gastronomii, świetnie wykształconych, ambitnych kucharzy, miejsca, które karmią na najwyższym poziomie. Już we wrześniu odwiedzimy Niemcy, Czechy, Węgry i Słowację, zaprosimy 100 dziennikarzy i blogerów, żeby spróbowali, jak smakuje współczesna Polska. Wrzesień 2015 We współpracę z Instytutami Polskimi i Ambasadami zorganizowaliśmy
# eatPoland, Eatpolska, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland., Polish art of cuisine, Polish culinary products, quality food, Usta magazyn, Usta TeamKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczSzkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcu