Regularne i zdrowie odżywianie od dawien dawna kojarzone jest ze zdrowym, długim i szczęśliwym życiem. Tymczasem najnowsze badania wskazują, że dla długiego i zdrowego życia ważne są nie tyle zdrowie posiłki, co spożywanie ich z bliskimi. Poczucie samotności negatywnie wpływa na stan zdrowia, a dobre relacje z innymi sprawiają, że jesteśmy szczęśliwsi i zdrowsi. Podczas, gdy “zdrowa dieta” wciąż nie została zdefiniowana, podtrzymywane zdrowe relacje w rodzinie i z przyjaciółmi wskazywane są jako fundament szczęścia i zdrowia również przez Papieża Franciszka.
Jak pokazują np. omawiane szeroko także w polskich mediach badania kanadyjskiej badaczki Susan Pinker “osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i poplotkować, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły”. Na szczęście jak pokazują badania i raporty opisujące polskie restauracje, Polacy coraz częściej i chętniej spędzają wolny czas z bliskimi, znajomymi i współpracownikami przy restauracyjnych stołach.
W związku z powyższymi informacjami, ideą przewodnią jesiennego festiwalu zostało hasło „Towarzyskość to zdrowie!”. Festiwal jest idealną okazją, aby odwiedzić najlepsze Restauracje w naszym mieście, spotkać się w nich z Bliskimi i spędzić wyjątkowy czas przy stole. Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, organizatorzy promują liczniejsze wspólne wyjścia na Festiwal. Przy Rezerwacji 8-osobowego stolika ósmy Gość odwiedza Restaurację za darmo. W ramach Festiwalu odbędzie się także przedsprzedaż książki kucharskiej “Najlepsze PRZEPISY Najlepszych RESTAURACJI”, która już w listopadzie ukaże się nakładem festiwalowego wydawnictwa. (www.restaurantweek.pl/ksiazka)
Organizatorzy spodziewają się rekordowej frekwencji. Podczas poprzedniej, wiosennej edycji najlepsze Restauracje w 9 miastach odwiedziło aż 61 570 Gości.
Towarzyskość do zdrowie. Bądźmy więc towarzyscy i chodźmy do Restauracji!
www.restaurantweek.pl
Zobacz też podobne artykuły
Bywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiKto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiSkóra naszej planety
Dla życia kluczowe jest to, czego nie widać. Otacza nas ocean mikroorganizmów, które regulują funkcjonowanie świata. Dla Klaudii Sidorowicz najpiękniejszym tego przykładem jest gleba. Swój ogród probiotyczny nazywa kliniką na świeżym powietrzu i z pasją go pielęgnuje. My zapytaliśmy ją jak go uprawia. „Wszystkie problemy świata można rozwiązać w ogrodzie.” Geoff Lawton Budzisz się rano i myślisz
# Klaudia Sidorowicz