JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Czekoladowe ciasto malinowo-kokosowe


 
 
Składniki (18 porcji):
Ciasto:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 180 g masła kokosowego nierafinowanego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 340 g malin (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 3 jaja
  • 1/3 łyżeczki soli

 
Krem z białej czekolady:

  • 250 g białej czekolady
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 50 g kremu kokosowego (opcjonalnie)

 
Czekoladę roztapiamy razem z tłuszczem kokosowym w rondelku, na średnim ogniu, aż do całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie ubijamy na biało jaja z cukrem i solą.
 
Na początku miksujemy jaja z czekoladą, potem dosypujemy oba rodzaje mąk i mieszamy, a na koniec wsypujemy połowę malin i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund.
 
Masę przelewamy do kwadratowej/okrągłej formy o boku/średnicy 22 cm. Wbijamy w powierzchnię maliny i pieczemy w 160 stopniach przez 40 – 50 minut, aż powierzchnia stanie się chrupiąca, ale środek pozostanie wciąż mokry.
 
Białą czekoladę roztapiamy z opcjonalnym dodatkiem kremu kokosowego w kąpieli wodnej. Studzimy 5 minut i łączymy z jogurtem greckim. Potem podajemy z kawałkami ciasta, no i jemy. Ilość porcji przewidziana na 18, bo ciasto to mocna dawka kalorii, ale co odważniejsi mogą przewidzieć 9 porcji.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin