Składniki (18 porcji):
Ciasto:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 180 g masła kokosowego nierafinowanego
- 100 g mąki ryżowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 340 g malin (poza sezonem mogą być mrożone)
- 3 jaja
- 1/3 łyżeczki soli
Krem z białej czekolady:
- 250 g białej czekolady
- 180 g jogurtu greckiego
- 50 g kremu kokosowego (opcjonalnie)
Czekoladę roztapiamy razem z tłuszczem kokosowym w rondelku, na średnim ogniu, aż do całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie ubijamy na biało jaja z cukrem i solą.
Na początku miksujemy jaja z czekoladą, potem dosypujemy oba rodzaje mąk i mieszamy, a na koniec wsypujemy połowę malin i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund.
Masę przelewamy do kwadratowej/okrągłej formy o boku/średnicy 22 cm. Wbijamy w powierzchnię maliny i pieczemy w 160 stopniach przez 40 – 50 minut, aż powierzchnia stanie się chrupiąca, ale środek pozostanie wciąż mokry.
Białą czekoladę roztapiamy z opcjonalnym dodatkiem kremu kokosowego w kąpieli wodnej. Studzimy 5 minut i łączymy z jogurtem greckim. Potem podajemy z kawałkami ciasta, no i jemy. Ilość porcji przewidziana na 18, bo ciasto to mocna dawka kalorii, ale co odważniejsi mogą przewidzieć 9 porcji.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/USTA