W odpowiedzi na liczne zapytania i duże zainteresowanie jakim cieszył się koncept restauracyjny Water&Wine podjęto decyzję o otwarciu restauracji dla gości. Raz w miesiącu Water&Wine będzie zapraszać limitowaną grupę osób, by odwiedziły to wyjątkowe miejsce i wzięły udział w kolacji degustacyjnej, podczas której będą mogły skosztować mistrzowskich dań przygotowanych przez zespół Water & Wine z szefem kuchni Markiem Flisińskim na czele, serwowanych w połączeniu z odpowiednio dobraną wodą i selekcją win z piwnicy Water&Wine. Autorskie menu oparte będzie na naturalnych, wysokiej jakości składnikach, których większa część pochodzi z własnego ogrodu i okolicznych gospodarstw z okolic Nałęczowa. Menu degustacyjnemu w Water&Wine zawsze towarzyszy najwyższej jakości woda (średnio mineralizowana wysoko nasycona dwutlenkiem węgla pochodzenia naturalnego z użyciem metody Perlage)oraz (opcjonalnie) dobrane przez jednego z najlepszych w Polsce sommelierów wina.
Water&Wine to jedno z niewielu miejsc na świecie łączące wspaniałe jedzenie z profesjonalną wiedzą na temat wody, wina i ich łączenia z jedzeniem. Zainteresowanie naszym konceptem restauracyjnym stało się na tyle duże, że postanowiliśmy bardziej się otworzyć i dać szansę poznania tego niezwykłego miejsca również osobom, które nie są profesjonalnie związane z szeroko pojętą branżą gastronomiczną. Jesteśmy pewni, że każdy kto raz odwiedzi Water&Wine będzie chciał tu jeszcze wrócić po nowe wrażenia i po wiedzę jaką posiadamy, a którą chętnie się dzielimy – mówi Agata Berndt-Wazelin, PR Manager Nałęczów Zdrój.
IDEA:
Water&Wine to koncept restauracyjny dedykowany pasjonatom fine dining, związanych z wysokiej jakości gastronomią, poszukującym nie tylko nowych doznań kulinarnych, ale także wiedzy o wodzie i winie i ich miejscu w innowacyjnym menu. Restauracja znajduje się na terenie zakładu butelkującego wodę Cisowianka Perlage i nie jest dostępna publicznie na co dzień.
MIEJSCE:
Nasza restauracja ulokowana jest przy zakładzie butelkującym Cisowiankę i Cisowiankę Perlage, który jest jednym z najnowocześniejszych zakładów tego typu na świecie. Water&Wine położone jest w malowniczych okolicach Nałęczowa, słynnego uzdrowiska dla „sercowców”, z dala od miast i przemysłu. Mamy tu wyjątkowy mikroklimat oraz region bogaty w lokalne produkty najwyższej jakości i tradycje kulinarne. Jednym z największych skarbów tej okolicy są pokłady wód mineralnych, które odkryto tu pod koniec XVIII wieku. Wyjątkowa, świetnej jakości woda mineralna jest najważniejszym „produktem” regionu. Wokół wyjątkowej wody – Cisowianki Perlage, zbudowana jest też idea naszej restauracji – Water&Wine.
SZEF KUCHNI:
Marek Flisiński
Szef Kuchni restauracji Water&Wine, związany z tym konceptem od jego powstania. Prawdziwy pasjonat fine dining, w pełni zaangażowany w swoją pracę, zdolny i kreatywny. W jego kuchni królują sezonowe, w pełni naturalne produkty od sprawdzonych dostawców z regionu. Miał szczęście uczyć się i pracować z najlepszymi, między innymi z Terry’m Giacomello. Podczas stażu we Włoszech miał szansę poznać tajniki nowoczesnych technik kulinarnych, które w Polsce były w tym czasie nieznane lub nieśmiało raczkowały wśród gastronomicznej awangardy. To zamiłowanie do próbowania nieznanego zostało mu do dziś. W Water&Wine tworzy nowe projekty ważne dla rozwoju restauracji i wyznacza kierunki tworzenia receptur, ściśle związane z sezonowością.
SOMMELIER:
Piotr Kamecki
Długoletni Prezes Zarządu Centrum Wina, Mistrz Polski Sommelierów w 1998, finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów 2000 w Montrealu, Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, były członek Komisji Dydaktycznej Światowego Związku Sommelierów, partner w firmie Winkolekcja, właściciel Wine Taste by Kamecki.
Zapraszamy państwa do korzystania z naszego banku zdjęć: zdjęcia należy podpisać zgodnie z nazwą pliku. Istnieje możliwość także umówienia wywiadu z szefem kuchni bądź sommelierem.
Rezerwacje:
Concierge tel. 691 770 435 (w godzinach 10-18) e-mail: rezerwacje@waterandwine.pl
www.waterandwine.pl
KONTAKT:
Restauracja Water&Wine
Drzewce 35
24 – 150 Nałęczów
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Beaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon MétrasBiałe i czerwone
Polska w ciągu ostatnich pięciu lat stała się znaczącym producentem win. Pod koniec czerwca będzie okazja, by przyjrzeć się butelkom, które w naszym kraju są tworzone, a także by zdegustować, spotkać producentów, porozmawiać o polskim winie. 24–25 czerwca odbędzie się I edycja Białe Czerwone – Festiwalu Wina Polskiego, który powstał z inicjatywy entuzjastów wina – osób
# polskie winaPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#