Pieczona dynia:
- ½ kg dyni muscat
- odrobina oliwy
- sól i pieprz do smaku
Majonez:
- 300 ml oleju z pestek winogron
- 2 żółtka jajek
- 1 łyżka białego miso
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka wina mirin
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
Dressing:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz do smaku
Oraz
- 300 g grzybów w occie (Krzysztof podał shiitake, shimeji i kurki)
- świeży majeranek
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 15-20 minut, aż dynia zmięknie, studzimy.
Robimy majonez. Żółtka łączymy z miso i musztardą. Ubijamy, cienkim strumieniem wlewając olej. Gdy majonez będzie jednolity i gęsty, dodajemy mirin, imbir i pieprz. Łączymy składniki dressingu, mieszamy z upieczoną dynią. Grzyby odsączamy na sitku. Na spodzie talerzy kładziemy odrobinę majonezu, dynię i grzyby, posypujemy listkami majeranku.