Pigwa:
- 3 pigwy
- ½ l soku jabłkowego
- 1 laska wanilii
- 20 g czarnej herbaty
- 20 ml wódki
Lody:
- 500 ml tłustego mleka
- 500 ml śmietanki 30%
- 200 g marcepanu
- 10 żółtek
Oraz:
- 2 łyżki dobrej czarnej herbaty
Owoce obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Wkładamy do wody zakwaszonej sokiem z cytryny. W rondelku podgrzewamy sok z rozkrojoną laską wanilii, wrzucamy pigwy i gotujemy do miękkości. Zlewamy płyn przez sitko, pigwę studzimy. W zlanym syropie przez 2 minuty zaparzamy herbatę. Cedzimy i redukujemy, aż syrop zgęstnieje. Mieszamy z wódką i przelewamy do pojemniczka – po ostygnięciu syrop powinien nabrać konsystencji delikatnej galaretki.
Robimy lody. Gotujemy mleko ze śmietanką i posiekanym marcepanem, mieszając, aż marcepan się rozpuści. Żółtka miksujemy i zaparzamy przygotowaną masą, stale mieszając. Przelewamy do garnka, podgrzewamy, mieszając. Gdy masa osiągnie temperaturę 83°C, cedzimy ją przez sitko do pojemnika. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Następnie ubijamy w maszynce do lodów lub sorbetierze.
Herbatę ucieramy na proszek i przesiewamy przez sitko. Na spodzie każdego talerzyka kładziemy odrobinę galaretki z pigwy, posypujemy szczyptą zmielonej herbaty, nakładamy dwa kawałki pigwy i porcję lodów.
Przepis: Krzysztof Łapawa, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski