Składniki:
- łopatka wieprzowa ze skórą (2-3 kg)
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki ostrej papryki mielonej
- 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka mielonych ziaren kopru
- 3 łyżki oliwy
Skórę nacinamy w kratkę – ja zawszę o to proszę mojego rzeźnika. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy do brytfanki i zawijamy w folię plastikową, odstawiamy na 24h. Następnego dnia folię plastikową wymieniamy na aluminiową i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 170 stopni, pieczemy tak przez 3 godziny po tym czasie odkrywamy, polewamy sosem, znów przykrywamy i wstawiamy na kolejną godzinę. Tę czynność powtarzamy przez kolejne 2 godziny. Na koniec odkrywamy i dopiekamy przez 30 minut. Mięso powinno być soczyste i dawać się z łatwością dzielić widelcem (szarpać)
Konfitura z czerwonej cebuli
- 1 kg cebuli
- 300 g cukru palmowego
- szklanka octu balsamicznego
- 3 liście laurowe
Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka, przekładamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na godzinę. Przekładamy wszystko na patelnię, zalewamy octem, dodajemy liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż cebula zmięknie i się skarmelizuje.
Dla ambitnych podaję przepis na moje ulubione bajgle:
Bajgle nowojorskie 6 szt.
- 500 gram mąki pszennej typu 400
- 250 ml wody ciepłej
- 1 saszetka drożdży sypkich
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli drobnej.
Wszystkie składniki łączymy.Wyrabiamy energicznie ciasto 8-10 minut aż będzie odchodzić od rąk, będzie miłe w dotyku i twarde jak czubek nosa. Odstawiamy do wyrośnięcia na min 2 godziny, przykryte wilgotną ściereczką albo folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 6-7 części z każdej kulki robimy wałek o grubości 2 cm długości ok. 28 cm. Łączymy oba końce na zakładkę i rolujemy palcami tak by się dokładnie połączyły. Obwarzanki układamy na pergaminie, na blasze do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Delikatnie smarujemy wierzch bajgli białkiem i posypujemy makiem lub solą gruboziarnistą, sezamem czy kminkiem.Pieczemy w 220-230 stopni C przez 12 – 15 minut.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie Krzysztof Kozanowski
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link