Składniki:
- 1 kalafior
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- sół, pieprz
- owoc granatu
- kolendra
Kalafiora najpierw dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałą część łodygi. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wkładamy kalafiora (ważne, by był całkowicie przykryty) – gotujemy 4 minuty, odcedzamy. Spryskujemy lub smarujemy wierzch oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. W międzyczasie szykujemy sos: 2 łyżki tahini, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, odrobina soli, pieprz. Sos szybko mieszamy, a jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Polecam wysmarować kalafiora, gdy jest jeszcze ciepły, a pestki granata i siekaną kolendrę dodać tuż przed podaniem.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/USTA