JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 15: kalafior


 
Składniki:

  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  sół, pieprz
  • owoc granatu
  • kolendra

 
Kalafiora najpierw dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałą część łodygi. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wkładamy kalafiora (ważne, by był całkowicie przykryty) – gotujemy 4 minuty, odcedzamy. Spryskujemy lub smarujemy wierzch oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. W międzyczasie szykujemy sos: 2 łyżki tahini, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, odrobina soli, pieprz.  Sos szybko mieszamy, a jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Polecam wysmarować kalafiora, gdy jest jeszcze ciepły, a pestki granata i siekaną kolendrę dodać tuż przed podaniem.
 
 
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin