POLACY KOCHAJĄ JEŚĆ POZA DOMEM!
W ostatnich latach Polacy pokochali restauracje. Popularność jedzenia poza domem wciąż rośnie. Coraz częściej wychodzimy wspólnie coś przekąsić, coraz wyżej cenimy dobry produkt, coraz więcej potrafimy wydać na dania z karty – mówi Paweł Światczyński, pomysłodawca Festiwalu Restaurant Week. Przyciąga nas jakość i kreatywność kuchni, wystrój oraz atmosfera. Lubimy spędzać czas przy wspólnym stole. Wizyta w restauracji to już nie tylko posiłek, to emocjonalne doświadczenie, które rozbudza nasze zmysły. Szefowie kuchni i restauratorzy świadomie te emocje projektują, a goście coraz bardziej potrafią to docenić – dodaje Światczyński.
EMOCJE NA TALERZACH.
Nadchodząca, wiosenna edycja Festiwalu jest dedykowana restauracyjnym emocjom. Według badań żółte produkty uwalniają znaczne ilości hormonów szczęścia, ponieważ jasne kolory kojarzymy z radością. Czerwień na talerzach – utożsamiana z pikanterią – budzi żywioły. Dania wywołują w nas skojarzenia – leniwe pierogi mają smak dzieciństwa, pizza przywołuje skojarzenie włoskich wakacji. Jemy w nagrodę. Podjadamy w stresie. To naturalny element naszej codzienności.
FESTIWAL, KTÓRY ŁĄCZY LUDZI PRZY STOLE.
Aby wywołać odpowiednie emocje na talerzach i podarować Gościom zmysłowe doświadczenie, Szefowie Kuchni w całej Polsce przygotują specjalne, trzydaniowe menu degustacyjne: przystawkę, danie główne i deser – w festiwalowej cenie 39 zł. Tę prostą formułę pokochali Polacy, którzy tłumnie ruszyli do restauracji w ostatnich latach. Kwietniowa edycja Festiwalu znów zapowiada się rekordowo. Weźmie w niej udział ponad 350 najlepszych Restauracji polskich miast (w tym po raz pierwszy ze Słupska i Rzeszowa). Frekwencja może przekroczyć nawet 100 000 Gości. W ramach Festiwalu odbędzie się także szereg wydarzeń dedykowanych kulturze stołu, smakom, aromatom, emocjom oraz towarzyskości, która sprawia że wspólnie cieszymy się restauracyjnym doświadczeniem. Możemy się spodziewać m.in. kulinarnych warsztatów, wykładów czy degustacji. Wszystkie szczegóły dostępne będą na początku kwietnia na stronie internetowej Festiwalu:www.restaurantweek.pl. Od 13 marca pojawią się wcześniejsze rezerwacje, które otwierają możliwości wyboru wymarzonego stolika. Te najpopularniejsze znikają zazwyczaj w ciągu zaledwie kilku godzin! Warto założyć Konto Gościa, które gwarantuje pierwszeństwo wyboru miejsc, udział w konkursach i dostęp do wszelkich aktualności.
www.restaurantweek.pl
Czas: 21-30 kwietnia
Miejsce: 14 regionów, 25 miast
Trzydaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 39 zł!
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiW mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Towarzyskość to zdrowie
Startują oficjalne rezerwacje jesiennej edycji Restaurant Week Polska, która odbędzie się do 21 do 20.10! Tym razem motywem przewodnim jest towarzyskości. Trzydaniowe doświadczenie restauracyjne (przystawka, danie główne, deser) w festiwalowej cenie 39 zł! Na stoliki można polować w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, na Śląsku, w Lublinie, Łodzi, Szczecinie i po raz pierwszy w Trójmieście
#Nawijanie makaronu na uszy
W listopadzie mieliśmy wyjątkową przyjemność porozmawiać i wziąć udział w warsztatach holenderskiej „eating designerki” Marije Vogelzang (organizowane w ramach konferencji Undiscovered – Stories about experience), która prozaiczny proces jedzenia potrafi zamienić w nieoczekiwane doświadczenie i spontaniczną zabawę. To ona kazała azjatyckim szefom kuchni zanurzać nosy w talerzach, jeść bez pomocy rąk, gości w restauracji karmiła
# Eindhoven, Marije Vogelzang, Sharing Dinner