Gwiazdka Michelin, która niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej, stanowi marzenie szefów kuchni i właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin. Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w Czerwonym Kulinarnym Przewodniku jest sukcesem.
W tym roku inspektorzy Michelin ocenili restauracje w 44 miastach z 20 krajów europejskich. 3 Gwiazdki Michelin ma obecnie 20 europejskich restauracji, 91 lokali ma 2 Gwiazdki, a 386 restauracji 1 Gwiazdkę. W tym roku Inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek),
– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców),
– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin ukazuje się od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
zdjęcie: Restauracja kKeliszki
Zobacz też podobne artykuły
Gwiezdna kuchnia
Już w środę, 12 marca, ukaże się najnowsze wydanie „czerwonego” Przewodnika Michelin Michelin „Main Cities of Europe 2014”, prezentującego najlepsze restauracje na naszym kontynencie. Ile gwiazdek „zbierze” Polska? We wspomnianym, wyczekiwanym przez smakoszy przewodniku znajdziemy restauracje z największych miast Europy, w tym z Polski, które – zdaniem twórców publikacji – warto odwiedzić. Selekcji dokonują inspektorzy, anonimowo
#Czapki, gwiazdki, sztućce
Choć wyróżnienia dla najlepszych restauracji często przybierają niemal dziecięce formy, kryje się za nimi historia długiej, bezpardonowej walki o władzę, prestiż i wielkie pieniądze. Pogoń za gastroodznaczeniami spędza sen z powiek największym twardzielom. Rankingi najlepszych restauracji można przyrównać do konkursów dla wirtuozów muzyki klasycznej: na świecie organizowane są dziesiątki, ale najwyższym prestiżem cieszy się jedynie kilka
# Jarosław DanilenkoPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Singapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#