Gwiazdka Michelin, która niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej, stanowi marzenie szefów kuchni i właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin. Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w Czerwonym Kulinarnym Przewodniku jest sukcesem.
W tym roku inspektorzy Michelin ocenili restauracje w 44 miastach z 20 krajów europejskich. 3 Gwiazdki Michelin ma obecnie 20 europejskich restauracji, 91 lokali ma 2 Gwiazdki, a 386 restauracji 1 Gwiazdkę. W tym roku Inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek),
– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców),
– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin ukazuje się od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
zdjęcie: Restauracja kKeliszki
Kieliszki z Bib Gourmant, gwiazdki przyznane!
