Wydarzenie to odnoga wielkiego spotkania, które od 11 lat odbywa się w Toronto. To świetna okazja, żeby zorientować się, co dzieje się na tutejszej scenie kulinarnej, kto jest teraz na topie, do jakich restauracji trzeba zajrzeć, jakich kucharzy obserwować.
Będzie Sebastian Frank z dwugwiazdkowej Horváth oraz Marco Müller z dwugwiazdkowej Rutz. Pojawią się szef Micha Schäfer i sommelier Billy Wagner z gwiazdkowej restauracji Nobelhart & Schmutzig oraz Kanadyjczyk Dylan Watson Brown odpowiedzialny za private diningowy projekt Ernst, który właśnie przeradza się w restaurację. Dołączy do nich Victoria Eliasdóttir szefująca w Dóttir siostra artysty Olafura Eliassona. Nie zabraknie też Lode van Zuylena z Lode & Stijn, jednego z ciekawszych neo-bistro w Berlinie. Gościem specjalnym będzie młody niemiecki kucharz Matthias Walter, tegoroczny uczestnik konkursu S.Pellegrino Young Chefs.
Ale to nie koniec! Będą też zagraniczni goście i prelegenci: Ana Roš (Hisa Franko, Słowenia), Matt Orlando (Amass, Dania), Mark Best (Marque, Australia), Amanda Cohen (Dirt Candy, USA, Nowy Jork), Esben Holmboe Bang (Maaemo, Norwegia), Magnus Ek (Oaxen Krog, Szwecja) i Jeremy Charles (Raymonds, Kanada).
16 maja planowana jest też kolacja z udziałem miejscowych i zaproszonych szefów. Dobiorą się oni w pary, by w przestrzeni The Store Kitchen zaserwować 5-daniowe menu.
www.terroirtalk.org/berlin
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuRyż i klejnot
Okazuje się, że inaczej wygląda porcja sake dla wesołków, a inaczej dla smutasów. Z naszej aury można wyczytać, kto jakiego trunku potrzebuje. A przynajmniej jedna osoba potrafi to zrobić – właścicielka wyjątkowego tokijskiego baru, Marie. Ulice Tokio są wypełnione po brzegi niekończącą się ilością knajpek, barów i restauracji. Żeby wyróżnić się w tym oceanie, potrzeba
# Arieh Rosen, Gem by Moto, Noam Levinger, www.gembymoto.gorp.jpPolska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#