Szef Philip Le Quilliec włożył do karty i tajską zupę tom yum, i japońskie krewetki w panko i marokańską jagnięcinę. Dominuje Azja, ale znajdziecie tu też wpływy francuskie, jamajskie, hawajskie, a nawet fińskie!
Niby miszmasz, a jednak wszystko do siebie pasuje. Chodzi o zdecydowane aromaty i smaki, o to, żeby było energetycznie i barwnie. Nazwa restauracji wzięła się od jednego z czterech najważniejszych hawajskich bogów. Kāne jest symbolem życia w naturze, ojcem wszystkiego, co żyje, władcą lasu.
Cały koncept odzwierciedla samo wnętrze restauracji, zaprojektowane przez architekta Bogdana Ciocodeica. Betonowe podłogi
i kolumny oraz długi marmurowy bar „ociepla” gąszcz naturalnych roślin i dżungla na tapecie. Światło odbija się od luster, mosiężnych ozdób
i szkliwionych kafelków. Drewniane meble i dywany z trawy morskiej sprawiają, że czujemy się tu jak w domu, a raczej domku na plaży – wcale nie na Maui, tylko gdzieś w rumuńskiej stolicy
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Singapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#Ryż i klejnot
Okazuje się, że inaczej wygląda porcja sake dla wesołków, a inaczej dla smutasów. Z naszej aury można wyczytać, kto jakiego trunku potrzebuje. A przynajmniej jedna osoba potrafi to zrobić – właścicielka wyjątkowego tokijskiego baru, Marie. Ulice Tokio są wypełnione po brzegi niekończącą się ilością knajpek, barów i restauracji. Żeby wyróżnić się w tym oceanie, potrzeba
# Arieh Rosen, Gem by Moto, Noam Levinger, www.gembymoto.gorp.jpBeaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon Métras