Po raz kolejny przyjadą do Poznania wybrani, polscy winiarze, producenci cydru oraz producenci spożywczych wyrobów regionalnych. Zaprezentują się w kilku odsłonach: degustacji połączonej z menu degustacyjnym, degustacji komentowanej, warsztatów kulinarnych oraz otwartej degustacji stolikowej.
10.00-12.30 degustacja komentowana połączona z menu degustacyjnym
Prowadzący: Tomasz Prange-Barczyński / Magazyn Wino
W czasie degustacji zostanie zaprezentowanych i skomentowanych ok. 30 wybranych polskich win i cydrów, które zostaną zaproponowane do autorskiego menu degustacyjnego, którego tematem przewodnim będą regionalne produkty z Wielkopolski.
Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl
Cena: 200 zł, dla sommelierów 70 zł
12.45-14.15 degustacja komentowana Wzgórz Trzebnickich oraz Winnicy Jakubów
Prowadzący: Maciej Nowicki/ Winicjatywa, Tomasz Kramer / SPOT., Szymon Maksymowicz / SPOT.
Prezentacja – naszym zdaniem – jednych z najciekawszych polskich winnic będzie miała charakter degustacji poziomej prezentującej wszystkie wina z nowego rocznika oraz degustację pionową wybranych etykiet.
Degustacja z udziałem zaproszonych winiarzy i cydrowników przeznaczona jest dla sommelierów, managerów gastronomii, przedstawicieli mediów, blogerów, pasjonatów wina oraz gości.
Liczba miejsc ograniczona. Więcej informacji wkrótce.
Cena: 80 zł, dla sommelierów 30zł
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: akademia@spot.poznan.pl
14.30-17.00 warsztaty kulinarne z regionalnymi produktami z Wielkopolski
Prowadzący: Maciej Nowicki / Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
W czasie warsztatów uczestnicy będą mogli pracować wspólnie z jednym z najciekawszych polskich szefów kuchni, ale także wspólnie z nim rekonstruować staropolskie przepisy kulinarne z wykorzystaniem regionalnych produktów z Wielkopolski.
Warsztaty będą miały charakter otwarty.
Liczba miejsc ograniczona.
Cena: 170 zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.
?17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2017”
W tym roku po raz pierwszy naszemu festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs winiarski, który organizujemy wraz ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich. Wraz z jego przedstawicielami wyróżnimy „Korkami” najlepsze polskie wina.
?17.00-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów oraz produktów regionalnych
Degustacja będzie miała charakter degustacji stolikowej, w czasie której każdy z zaproszonych winiarzy, cydrowników i producentów będzie prezentował swoje wyroby. W jednym miejscu będzie można zdegustować i kupić ponad sto polskich win, cydrów i wyrobów regionalnych z Wielkopolski.
Degustacja otwarta przeznaczona dla wszystkich zainteresowanych.
bezzwrotna kaucja za kieliszek: 20 zł, płatne na miejscu
Kontakt: Tomasz Kramer wino@spot.poznan.pl +48 835 88 40
?KONKURS WINIARSKI „POLSKIE KORKI 2017”?
Po raz pierwszy w ramach festiwalu „Polskie wina i cydry vol. 4 / 2017” odbędzie się Konkurs Winiarski „Polskie Korki 2017”.
Ma on na celu dokonanie profesjonalnej oceny polskich wyrobów winiarskich, ale tylko takich, które zostały wytworzone w 100% z winogron uprawianych i zebranych w Polsce. W Konkursie mogą wziąć udział produ¬cenci i importerzy wina, niezależnie od tego, czy będą uczestnikami festiwalu.
Próbki win, podzielonych według odpowiednich kategorii, będzie oceniać międzynarodowe Jury Konkursowe, składające się z członków Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, które objęło patronatem nasz festiwal.
Pełen skład jury: Ursula Heinzelmann (wiecej: http://bit.ly/2qVz8Wu), Tomasz Prange Barczyński (Przewodniczący jury, więcej: http://bit.ly/2rGj78m), Maciej Nowicki (więcej: http://bit.ly/2rXE7Vt), Lechosław Olszewski (Sekretarz jury), Łukasz Głowacki, Paweł Białęcki, Maciej Sokołowski, Maciej Danielewicz, Mateusz Dobrzykowski, Tomasz Kramer. więcej: http://bit.ly/2ro7ZNy
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych o zapoznanie się z regulaminem http://bit.ly/2pbLJWq oraz formularzem zgłoszeniowym http://bit.ly/2pSfKsY
Patronat honorowy: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
Patronat: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Kobiety i Wino, USTA, Food & Friends, Winicjatywa
Współorganizator: Magazyn WINO
Zobacz też podobne artykuły
Beaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon MétrasPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Białe i czerwone
Polska w ciągu ostatnich pięciu lat stała się znaczącym producentem win. Pod koniec czerwca będzie okazja, by przyjrzeć się butelkom, które w naszym kraju są tworzone, a także by zdegustować, spotkać producentów, porozmawiać o polskim winie. 24–25 czerwca odbędzie się I edycja Białe Czerwone – Festiwalu Wina Polskiego, który powstał z inicjatywy entuzjastów wina – osób
# polskie winaWino i sery – po polsku
Czym są sery zagrodowe? Jak smakuje robiony w Polsce halloumi? I czy w Polsce da się robić dobre wina? O tym będzie można się przekonać podczas warsztatów poznańskiej Akademii Kulinarnej SPOT. to EAT oraz Restauracji SPOT. Po raz pierwszy w Poznaniu gościć będą w jednym miejscu najlepsi polscy winiarze oraz wytwórcy wysokiej jakości serów z małych
# Adoria, Pałac Mierzęcin, Spot poznań Prange_barczyński, SPOT. to EAT, Srebrna Góra, Winnica Płochockich, Winnica Sandomierska