Za „Non/fiction” stoją: Karolina Bednarz, japonistka i reporterka, która pracuje obecnie nad książką o Japonii oraz Dorota Groyecka, dziennikarka i kulturoznawczyni, autorka książki „Gentryfikacja Berlina. Od życia na podsłuchu do kultury caffè latte”. Magazyn powstał, żeby stworzyć miejsce na opisywanie problemów często marginalizowanych przez mass media, promując przy okazji rzetelne dziennikarstwo: sprawdzanie faktów i głębszą analizę problemów. A to wszystko w estetycznej i minimalistycznej oprawie autorstwa Poważne Studio.
Pierwszym numer będzie poświęcony tematyce szeroko pojętego głodu: zarówno od strony zaburzeń odżywiania, jak i niedoborów jedzenia. To próba poważnego podejścia do kwestii diet, którymi jesteśmy w mediach na co dzień bombardowani.
W numerze przeczytacie między innymi rozmowę z amerykańską neurobiolog dr Sandrą Aamodt, która mówi głośno o dyskryminacji ze względu na wagę i o tym, jak diety zmieniają nasz mózg, a także wywiad z Martínem Caparrósem, autorem głośnej książki „Głód”.
W kilkunastu reportażach i wywiadach, autorzy tekstów pokazują, jak bardzo jedzenie – i jego brak – ma wpływ na nasze życie. Czy jedzenie to dziś nowa obsesja? Może powinniśmy nauczyć się po prostu nim cieszyć? No i przede wszystkim: dlaczego niektórzy się głodzą, gdy inni głodują?
O tym wszystkim przeczytacie w pierwszym numerze magazynu. Możecie wesprzeć tę niezależną inicjatywę i zamówić już pierwszy numer na: wspieram.to/nonfiction.
Zobacz też podobne artykuły
Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Najdroższe jajka w Szwecji
Przy okazji pracy nad jajecznym numerem ekipa UST odwiedziła Karolinę Wilczyńską, która w swoim małym szwedzkim gospodarstwie hoduje kury, przepiórki i pszczoły. Jej jajka, mięso i miody serwują najlepsze restauracje w Sztokholmie. Co poniedziałek w jej kuchni kawę̨ piją Jacob Holmström i Anton Bjuhr, szefowie kuchni w restauracji Gastrologik w Sztopkholmie (jedna gwiazdka Michelina). Przyjeżdżają̨ tu,
# Egg, gastrologik, jajka, Karolinea Wilczyńska, Kopenhaga, Rosendals TrädgårdPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Książkowe menu na wynos
Big Book Cafe to centrum literackie na warszawskim Starym Mokotowie – zarazem kameralne bistro, księgarnia i miejsce spotkań o literaturze. Jak wiele miejsc w czasie pandemii zmuszone było zrezygnować z przyjmowania gości i klientów. Na ograniczoną z konieczności działalność co rusz znajduje jednak nowy pomysł. Po akcji #książkanawynos, w której zespół Big Book Cafe i
# Big Book Cafe