Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki.
Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze.
Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.
Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia. Warsztaty poprowadzą Jakub Emanuel Malec – Szef Kuchni hotelu Novotel Warszawa Centrum oraz Magdalena Święciaszek – aktywistka ruchu Slow Food Youth Warszawa. Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.
Zaś w Kinie Muranów odbędą się trzy pokazy filmów kulinarnych z serii Films For Food. W sobotę zobaczymy „Korzeń” oraz „Singhampton Project”, a w niedzielę „W obronie jedzenia”.
Program Festiwalu oraz informacje dotyczące biletów na pokazy filmowe na stronie wydarzenia.
Warszawski Festiwal Kulinarny “Rośliny, owady i miód”
www.warszawskifestiwalkulinarny.pl
facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny
8-10 września 2017
godz. 10-19
Cena biletu: dorośli bilet jednodniowy – 10 zł, weekendowy -16 zł; dzieci do 6 lat wstęp bezpłatny.
W cenie biletu zawarta jest większość atrakcji wydarzenia oraz zwiedzanie Ogrodu Botanicznego UW wraz ze szklarniami.
Warszawski Festiwal Kulinarny
