W swojej nowej książce „Metaboliczne IQ…” pisze: „Mimo globalizacji i migracji nie można zmienić natury. Dlatego też nie istnieje jeden, uniwersalny sposób właściwego odżywiania się odpowiedni dla wszystkich. Diety bywają pomocne jako terapia krótkofalowa. Jednak kluczem do zdrowia jest stopniowa zmiana stylu życia, która doprowadzi do zminimalizowania stresów psychicznego, fizycznego i środowiskowego”. Dlatego Pająk proponuje, by dobrać swój sposób żywienia oraz grupy produktów do danego typu metabolicznego. Trzy podstawowe typy to: białkowy, węglowodanowy i mieszany. Z książki dowiecie się, który z nich reprezentujecie (mogą być też kombinacje) i dzięki temu z łatwością wdrożycie nowe kulinarne przyzwyczajenia. Co więcej, szybko nauczycie się też „diagnozować” innych: „Okazuje się, że identyfkowanie typów to świetna zabawa. Obserwując ludzi i ich zachowania, jesteś w stanie określić ich typy” – przekonuje Pająk. USTA patronują publikacji.
Agnieszka Pająk, Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia
Wydawnictwo Pascal 2017
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Nadzieja, pasja i bauhaus
Pamiętacie poznańskiego Je Susa, który przez kilka lat serwował wspaniała roślinną, autorską kuchnię na Taczaka? Mamy dobre wieści. Je Sus powraca w nowej odsłonie. Tym razem ma kobiecą twarz Nadziei, jest prowadzony przez Ewelinę Gracz, a autorką pięknego minimalistyczno-bauhausowego wnętrza jest Agnieszka Owsiany. Odwiedziliśmy Nadzieję i spotkaliśmy się z obiema paniami, by dowiedzieć się jak
# Agnieszka Owsiany, BAUHAUS, Concordia Design, Ewelina Gracz, Nadzieja, Poznań, restauracjiaKongres Zdrowia Psychicznego
Odbędzie się 10-11 czerwca w Pałacu Kultury w Warszawie pod hasłem „Razem ku zdrowiu psychicznemu – wspólny cel, wspólne dobro!” 92 prelegentów – osób z doświadczeniem kryzysu, psychiatrów, psychologów, psychoterapeutów, pracodawców, ludzi działających na rzecz, by szkoły opierały się na tworzeniu wspólnoty przez dwa dni będą apelować o poprawę wsparcia osób, które stykają się z
# Kongres Zdrowia PSYCHICZNEGOO śmierdzących serach, dinozaurach i o tym, co ma orgazm do sosu rybnego
O fermentacji, jej znaczeniu dla naszej cywilizacji, wczesnych początkach i aktualnych osiągnięciach opowiada USTOM David Zilber, szef laboratorium fermentacji w kopenhaskiej Nomie. Pewnie wiesz, o co cię zapytam? Czym jest fermentacja? Zamianą cukru w alkohol? Prawie. Fermentacja to zamiana jednego składnika w inny składnik przy udziale mikroorganizmów. Jak to się stało, że odkrył ją dla siebie człowiek? Kiedyś w laboratorium pokazywaliśmy
# David Zilber, fermantacja, Noma