Wystawa jest efektem etnograficzno-dziennikarskiego wyjazdu plenerowego do wsi Rogów w województwie lubelskim, którego celem było uchwycenie związków między tożsamością̨, tradycją i kuchnią. Studenci Dokumentalistyki Uniwersytetu Warszawskiego zapragnęli zbadać, czym w praktyce są̨ elementy znaczące i znaczone. Osadzili więc potrawy w szerszym kontekście – w historiach osobistych oraz całego Stowarzyszenia Kobiet Rogowianki, a także w związkach z regionem i lokalnymi produktami.
Na wystawie prezentowane są historie poznane przy kipiących garnkach, bulgoczącej zupie, syczących z gorąca blaszkach oraz portrety rolniczek ze Stowarzyszenia Kobiet Rogowianki. Studenci spędzili z nimi dwa dni w polu i przy garnkach. Rozmawiając o uprawie chmielu i pytając, dlaczego swojski olej rzepakowy jest lepszy od kupnego, próbowali zrozumieć, skąd Rogowianki biorą swój zapał. Ten zapał, w wyniku którego półka w remizie strażackiej ugina się od nagród i pucharów za ich regionalne potrawy.
Czas trwania wystawy: 17.10 godz. 18.00 – 30.10 godz. 19.00;
Wydarzenie towarzyszące: 22.10 warsztaty kulinarne
Miejsce: Dom Kultury Śródmieście – Rotacyjny Dom Kultury na Jazdowie, Jazdów 3/18, Warszawa
Wstęp na wystawę i wydarzenia 22.10 jest bezpłatny
Program specjalny 22.10:
12.00 oficjalne otwarcie wystawy i warsztaty kulinarne z paniami ze Stowarzyszenia Kobiet Rogowianki
15.00 dyskusja: Jak jemy w mieście, a jak na wsi? Wokół współczesnej mitologii jedzenia (więcej informacji wkrótce)
17.00 pokaz filmu Martyny Wojtkowskiej „Ja Rogowianka”
18.00 potańcówka z Rogowiankami – wspólne śpiewanie, granie i tańce
Historie z Rogowa
