Zwłaszcza, że kulinarnie w samym Budapeszcie dzieje się dużo, o czym mogliście się przekonać, czytając nasz przewodnik w 12 numerze UST. Cztery gwiazdkowe restauracje to już chyba wystarczający powód, by wyskoczyć do węgierskiej stolicy.
Spotkanie odbędzie się 30 października w Brody Studios. Wśród uczestników towarzystwo mieszane, dziennikarze, producenci, badacze kulinariów, sommelierzy i kucharze z Węgier i zagranicy. Dla tych, którzy śledzą węgierską scenę kulinarną: dwie najbardziej rozpoznawalne postaci Zsofia Mautner i Andras Jokuti. Będzie też Portugalczuk Miguel Rocha Vieira, który zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin dla Węgier – dla restauracji Costes w 2010 roku. Poza tym Amanda Cohen z nowojorskiej roślinnej restauracji Dirt Candy czy Albert Ponzo, który do niedawna szefował w słynnym Le Sélect Bistro w Toronto.
Doszły nas słuchy, że ściąga tu mocna polska reprezentacja. Będziemy i my! Z lampką wulkanicznego wina w ręku czekamy na dyskusje, warsztaty i wykłady.
https://terroirtalk.org/budapest/
Zobacz też podobne artykuły
Terroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Polska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcu