JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Cytrynowo-makowe z konfiturą grejpfrutową

Składniki:
  • 175 g masła
  • 2 cytryny
  • 175g cukru + 4 łyżki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki maku
Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok – odkładamy na bok.
Masło, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko miksujemy w dużej misce. Gdy osiągniemy gładką masę, przestajemy miksować, ważne, by masa nie była zbyt długo mieszana.
Dodajemy mak i połowę skórki – mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachy typu keksówka (wyrównujemy wierzch). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku, jeśli nie pieczemy dodatkowe 10 minut.
Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, nasączamy je  wmieszanym sokiem z cytryny, pozostałą skórkę i 4 łyżki cukru.
konfitura z grejpfrutów
  • 2 kg owców
  • 1 kg cukru
Grejpfruty dokładnie wyparzamy (aby pozbyć się wosku i chemikaliów), obieramy ze skóry i białej 'błony’. Połowę skórek filetujemy – czyli wycinamy białą część i kroimy w cieniutkie paseczki. Miąższ owoców i skórki zasypujemy cukrem i smażymy aż wszystko będzie szkliste.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin