JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Jeść jak Georgia O’Keefee: krem z buraków

Składniki:
  • 4 duże buraki bez wierzchów i korzonków
  • 3 szklanki domowego wywaru z warzyw (korzeniowych, z przypaloną cebulką, kuminem, zielem angielskim i liściem laurowym )
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1/2 dużej cebuli
  • sól ziołowa
  • opcjonalnie trochę cukru 
  • opcjonalnie łyżka jogurtu wegańskiego lub mlecznego
 
 
Gotuj buraki aż zmiękną. Ostudź, włóż rękawiczki (ja nie wkładam ) i obierz. Pokrój byle jak na kawałki, wrzuć do garnka, dorzuć kawałki surowej cebuli, zalej bulionem z sokiem z cytryny. Zmiksuj blenderem. Dopraw: podawaj na zimno tuż po zblendowaniu, lub na gorąco, ale nie gotuj długo, góra 15 minut. Ja dodałam łodygi buraka liściowego, bo lubię, jak chrupie. Ot i wszystko. 
Przepisy przekazałam Wam, drodzy Czytelnicy – i sama włączyłam je w domową codzienność –  na podstawie zapisów Margaret Wood, która opiekowała się Georgią O’Keeffe i gotowała według jej wskazań do końca życia artystki:  „A Painter’s Kitchen” wyd. 1991 Red Crane Books, Santa Fe. 
To be continued!
Tekst i zdjęcie: Anna Królikiewicz

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin