Stworzenie książki kucharskiej pełnej różnorodnych, lecz prostych przepisów to tylko pozornie łatwe zadanie. Podczas swojej pracy nad „5 składnikami” Jamie skoncentrował się na smaku i teksturze dań. Inspiracji szukał na całym świecie, w różnych kulturach jedzenia, dobierając produkty, które naturalnie ze sobą współgrają. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej.
W dzisiejszych czasach mamy obsesję na punkcie czasu i pieniędzy, jesteśmy w ciągłym biegu, poświęcamy naszą uwagę wielu sprawom równocześnie. Nikt nie ma ochoty wbijać sobie do głowy obszernej listy zakupów pełnej kosztownych produktów. Każda z potraw proponowanych przez Jamiego to tylko pięć składników, które łatwo zapamiętać. Ta prostota spodoba się świetnym kucharzom, bo dobrze sobie przypomnieć ciekawe połączenia produktów, które dają przepyszne, piękne efekty, ale i czytelnikom, którzy nie umieją gotować – dzięki tej książce spróbują swoich sił w kuchni. Wystarczy dziesięć, piętnaście, dwadzieścia czy trzydzieści minut i wyjątkowy, samodzielnie przygotowany (a dzięki temu zdrowszy!) posiłek gotowy. Nie lubisz stać przy kuchni i wolisz zająć się czymś innym? Poświęć zaledwie kilka minut na połączenie składników, a potem gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin.
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” Jamiego Olivera to doskonałe źródło inspiracji i potwierdzenie znanej wszystkim prawdy, że niekiedy mniej znaczy więcej.
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiPraga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#