Trochę magii i tajemnicy, do tego porcja luksusu, wykwintnych smaków i nietuzinkowych alkoholi, to idealny przepis na ostatnią noc starego roku i piękny krok w nowe. Co więcej, jego realizacją zajmie się w tym roku restauracja jadka.
Aby dobrze rozpocząć wieczór szefowa Justyna Słupska Kartaczowska zaserwuje kolację degustacyjną z pairingiem win. Na talerzach pojawią się wykwintne produkty, takie jak: ostrygi z kawiorem, zupa kartoflana à la hotel Savoy z wołowiną i rakami oraz polędwica z jelenia z kasztanami. Potem będzie czas na tańce przy uwspółcześnionych nutach najbardziej osławionego w XX-leciu stylu muzycznego – swingu, który tego wieczora w jadce zagra czeski Electro Swing Bohemia. Przez całą noc w bufetach ciepłym, zimnym i słodkim piętrzyć będą się breslauerskie dania – kurczęta z jałowcem i brusznicą, golonka w ciemnym piwie z miodem, wędzony pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim, boczek z dzika z chrzanem, pączki z różnymi nadzieniami, tort czekoladowy. O północy na salę wjedzie prosiak pieczony w całości z jabłkami i cydrem. A na wzmocnienie, pod koniec balu, podane zostaną flaczki królewieckie. Przez cały czas otwarty będzie dla gości bar z tradycyjnymi wrocławskimi trunkami: wódkami, piwem, winem, okowitami.
Bal pełen dobrych smaków, inspirowanych pracą badacza wrocławskich kulinariów – doktora Grzegorza Sobla i brzmień praskich muzyków, w niepowtarzalnych wnętrzach historycznej kamienicy przy Rzeźniczej 24-25, to będzie kropeczka nad i wyjątkowego 2017 roku, który był również dla jadki pierwszym rokiem działania pod wodzą szefowej Justyny Słupskiej Kartaczowskiej.
———
Więcej o balu sylwestrowym w Jadce:
https://www.facebook.com/events/217257278815346/
Bal trwa od godziny 20:00 31.12 do 3:00 1.01
Cena 590 zł / osoba
Rezerwacji można dokonywać na miejscu w restauracji, mailowo rezerwacje@jadka.pl lub telefonicznie pod numerem telefonu 71 343 64 61
Zobacz też podobne artykuły
Rok z życia szefowej kuchni
Dziś mija rok od kiedy Justyna Słupska Kartaczowska, jako nowa właścicielka, otworzyła podwoje jadki. Jakie były ten 365 dni? Jeśli nie mieliście okazji przekonać się na własnym podniebieniu, prawie wszystkiego dowiecie się poniżej. Od 8 marca 2017 roku wiele się wydarzyło – było wyróżnienie Gault&Millau. Jadka otrzymała najwyższą punktację z pośród wszystkich wrocławskich restauracji. Była
#Oko na Wrocław vol. 4
Kilka chwil w łóżku z Yoko i Johnem, japońska godzina rozkoszy dla ciała i podniebienia, relaks w ogrodzie instalacji pełnej dźwięków i zapachów, jednodniowa galeria sztuki i instalacje site specific – po roku nieobecności, znów wracamy do Wrocławia, by 7 września w ramach wydarzenia Oko na Wrocław pokazać Wam – w zupełnie nowy sposób – najciekawsze
# design, jedzenie, Oko na Wrocław, rzemiosło, WrocławTerroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawWciąż głodni
We Wrocławiu otworzyło się właśnie biuro podróży kulinarnych – Still Hungry. Niezależna inicjatywa trójki wrocławianek wykracza poza schemat organizacji typowych eskapad dla turystów. Oprócz odwiedzania restauracji, kawiarni, pubów pokażą swoim gościom także gastronomię z perspektywy kulturowej. Wszytko zaczęło się od własnych podróży, podczas których Agnieszka, Anetta i Marzena zawsze poszukiwały miejscowych smaków. A że z wrocławskimi
#