W tym samym miejscu działalność rozpocznie także bistro WuWu, a na czele jego kuchni stanie Adriana Marczewska. Twórcami restauracyjnego konceptu są Ewa, Andrzej i Mirosław Nizio, czyli REST TEAM.
Nowy szef kuchni ZONI przyznaje, że współpraca z REST TEAM pozwala mu na samorealizację i zrobienie kilku kolejnych kroków do przodu, jeśli chodzi o to, co tworzy w kuchni. Jako twórcy menu zależy mu na wykreowaniu pewnego rodzaju symbiozy dań i wnętrza. Chce też wskrzesić polską kulturę łączenia wódki z prostymi daniami nadając temu duetowi nową wartość. Wpływ na jego pomysł na kuchnię miał kontekst miejsca – cegły, węgiel, drewno beczek, metal, miedź obecne w przestrzeniach dawnej fabryki wódek.
Na czele kuchni WuWu stanie ceniona i mimo młodego wieku bardzo już doświadczona szef – Adriana Marczewska. Jak przyznaje Marczewska, myśl o prowadzeniu kuchni bistro WuWu pobudza do poszukiwań, budzi też nostalgię i daje nadzieję, że będzie współtworzyć miejsce, gdzie historia spotka nowe tradycje i przyszłość. Rozmach tego projektu daje możliwość pokazania światu najcenniejszych elementów rodzimej kultury kulinarnej.
Twórcom restauracji ZONI i bistro WuWu od początku zależało, aby skupić wokół tych miejsc ludzi kreatywnych, ambitnych i szalonych, wychodzących poza schematy, zarówno w kuchni, jak i w życiu. -Misją REST TEAMU jest wyciągnięcie z polskiej kultury, tradycji i historii czegoś co dla innych może być odkryciem, a dla nas jest największą wartością. Gastronomia jest do tego świetnym pretekstem – mówi Ewa Nizio. I przyznaje, że koncept w warszawskim Koneserze jest dużym wyzwaniem. -Tworzymy miejsce, do którego trafią koneserzy polskich smaków i trunków. Tworzymy coś unikalnego dla ludzi z pasją do smaków, rytuałów, tradycji, historii, a zarazem naturalnego dla nas – dodaje Ewa Nizio.
Otwarcie ZONI planowane jest na czerwiec 2018. Restauracja ZONI oraz bistro WuWu powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM.
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Terroir w Warszawie!
Międzynarodowe Forum oraz kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni pozwolą spojrzeć na naszą tożsamość kulinarną z zupełnie nowej perspektywy. Terroir Warsaw , które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką
# Terroir WarsawKiszonki i fermentacje
Duma! Usta i Eat Poland zostały poproszone o przygotowanie filmów promujących polską kuchnię w Stanach Zjednoczonych. Zobaczcie nasze filmowe realizacje dla Instytutu Polskiego w Nowym Jorku. Bohaterami dwóch pierwszych są Maria Przybyszewska i Alaksander Baron, którzy pokazują tradycję grzybiarską oraz fermentację w malowniczych sceneriach Podlasia (Stara Szkola) oraz pola Gospodarstwa Majlert. Mamy nadzieję, że wrzawska z borowikami, buraczany
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek Ujazdowski