Odkąd pod koniec XIX wieku zaczęto tam wydobywać rudę żelaza, surowiec ten okazał się jednym z ważniejszych źródeł dochodów dla Szwecji. Był niezbędny dla istnienia miasta, które obecnie przechodzi radykalną transformację, bowiem pozyskuje się tam coraz więcej rudy. Jednak dewastacja krajobrazu, środowiska i architektury wywołana rozwojem przemysłowym jest przedmiotem wielu debat. Mats Bigert i Lars Bergström stworzyli więc Solar Egg – rzeźbę społeczną, w której mieszkańcy mogą się spotkać i na przykład przedyskutować dosięgające ich problemy. W arktycznym klimacie Laponii sauna jest kluczowa, jako źródło ciepła i miejsce na refleksję. Bigert & Bergström nawiązali do tej tradycji i stworzyli swoisty inkubator, w którym mogą się wykluwać nowe pomysły.
Zobacz też podobne artykuły
Po trzykroć Lars
Miłość do północy, duńskie detale we wnętrzu i menu, którego podstawą jest skandynawski smak – to trzy główne nurty, które odnaleźć można w otwartej niedawno w Poznaniu restauracji. A jej nazwa, to jedno z najpopularniejszych, skandynawskich imion męskich, na wszelki wypadek powtórzone trzy razy, aby przypadkiem nie było wątpliwości, co najbardziej inspiruje jego właścicielki, Aleksandrę
# Lars, Lars Lars Lars, Noma, PoznańPost: pomiędzy piekłem a niebem
Magnus Nilsson, jeden z czołowych przedstawicieli młodego pokolenia skandynawskich szefów kuchni, współsprawca kulinarnego fermentu, w wyniku którego oczy światowej gastronomii zwróciły się ku dalekiej Północy. Jak jego zdaniem smakuje ta część świata? Mieliśmy przyjemność przeprowadzić z nim wywiad w najnowszym numerze UST, a dziś jego restauracja – Faviken – otrzymała dwie gwiazdki Michelin w opublikowanej
# FAVIKEN, Magnus Nilsson, MALGORZATA MINTA, The Nordic CookbookSiedem sióstr
Zainspirowana bezprecedensowym marszem kobiet w Warszaiew, wystawa Seven Sisters prezentuje prace sześciu artystek z różnych krajów. Ich instalacje, rzeźby, fotografie i performans przywołują i dekonstruują – z dystansem, humorem, i pewną dozą poetyckości – wszechobecność kobiecego ciała w przestrzeni publicznej, oraz okryte tajemniczą aurą pojęcie przestrzeni domowej, intymnej. Nevine Mahmoud, Cleave and Spread, 2017, kalcyt, alabaster, stal,
#T-bone z fiolki
O sosie winnym bez wina, historii bulionu i o odchodzącej w niepamięć kuchni molekularnej opowiada Hervé This – francuski naukowiec, którego badania i eksperymenty na zawsze zmieniły obraz światowej gastronomii. Czemu ma pan zielone dłonie? Przed chwilą robiłem gibbs! Gibbs? To zielony mus, deser, trochę jak île flottante [zupa „nic” – red.]. Wziąłem proteiny, dodałem wodę, trochę oleju i
# Hervé This