„Apetyt”, choć jest zbiorem przepisów, to książka niepodobna do klasycznych albumów kulinarnych – pokręcone fotografie, sarkastyczne poczucie humoru, do tego, na pierwszy rzut oka, nie tak znowu odkrywcze przepisy. Dajcie się jej porwać. Bourdain przez wiele lat, najpierw jako kucharz (m.in. szef kuchni Braserie Les Halles), później jako podróżnik, który przemierzył świat w poszukiwaniu najskrytszych smaków i obyczajów różnych kultur w kultowych programach telewizyjnych, zawodowo bada ludzkie apetyty. Jest autorem bestsellerowych powieści, komiksów, książek kucharskich, także tych ukazujących pracę w kuchni. Obecnie gotuje przede wszystkim dla rodziny i przyjaciół. W swojej najnowszej książce, Tony, nie stroniący od używek outsider i buntownik, tym razem dzieli się swoją osobistą kuchnią – potrawami, które najbardziej lubi przygotowywać dla swojej rodziny i przyjaciół, poszukując “Czuję nieodparte pragnienie, by ludzi, których kocham, karmić aż do przesady. Przypominam znany z filmów stereotyp włoskiej babki, która ciągle gdera: „Jedz, jedz!” i dąsa się niepocieszona, gdy ludzie nie jedzą.” – wyjaśnia we wstępie Bourdain.
Zobacz też podobne artykuły
Post – pomiędzy piekłem a niebem
Za nieprzestrzeganie postu w czasach Bolesława Chrobrego można było stracić zęby, a w czasach kontrreformacji być posądzonym o konszachty z diabłem. Surowe zasady żywieniowe odstraszały obcokrajowców, ale polscy dworzanie umieli się w poście pocieszyć – cukrowymi kolacjami i kulinarną iluzją. Kto miał stałą dyspensę od postu, a kto powinien zostać świętym polskiego slow foodu? O
#W KONTRZE DO GWIAZD
Jakub Józef Orliński to śpiewak trudny do zaszufladkowania. W pełni świadom tego, jakimi prawami rządzi się operowy świat, w którym żyje. Znając system, wie, jak przekraczać granice, aby stworzyć nową jakość i zachwycić publiczność. Drzemie w nim niesamowita energia, która na zawołanie budzi się, by wykrzyknąć: „Głos to całe ciało! Widzę, że mamy te same słabości
#Bywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiPraga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#