Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link
Zobacz też podobne artykuły
Bywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiPrzewodnik po Stambule
Na początku jest szok. Zawsze. Bo niby wiesz, czego się spodziewać, ale prawdziwe miasto robi większe wrażenie niż liczby w przewodnikach czy kontury wyrysowane na mapach. Stambuł obezwładnia. Uderza we wszystkie zmysły, zawraca w głowie. Pierwsza reakcja – onieśmielenie. A może nawet poczucie przytłoczenia dźwiękami, nieustannym ruchem wokół. Ale to mija wraz z pierwszą filiżanką
# StambułPora na toast
Z okazji 30. wydania UST wznosimy go duńskimi kieliszkami ze szkła dmuchanego w… Polsce. Rozlewamy do nich czeskiego pét-nata i patrzymy, jak kruche bąble rozbijają się o ścianki dymnego kryształu. Dobra ręczna robota: rozłożysta czara na filigranowej nóżce – piękny przedmiot. Zaprojektowała go w Kopenhadze Louise Roe, słynąca z zamiłowania do prostego skandynawskiego designu z domieszką
# https://louiseroe.dkPomidorowa jednoczy
Jak dobrze jeść i dobrze karmić? O powrocie do korzeni, smakach dzieciństwa i wrzucaniu w kuchni na luz opowiada Marysia Przybyszewska – autorka „Dobrej książki”, mądrej i pięknie wydanej właśnie publikacji o codziennym, domowym gotowaniu. Nam zdradziła jak uczyła się gotować dla dzieci i nie tylko oraz co jest hitem, który łączy wszystkie zagubione kulinarnie
# Dobra książka, Maria Przybyszewska