Szefowie kuchni modnych warszawskich restauracji pokażą tradycyjne receptury, ale z eksperymentalną nutą np. mielony z żubrówką w wersji burgera. Takich spotkań i zajęć w Warszawie jeszcze nie było. Przygotowywane będzie jedno danie, z tradycyjnych polskich produktów, całość okraszona inspirującymi historiami o lokalnych dostawcach i producentach.
Pomysł wziął się jak zwykle z życia. W CookUp odbywały się już cieszące się ogromną popularnością warsztaty w języku angielskim z międzynarodowymi prowadzącymi takimi jak Thanawat Na Nagara z Basil & Lime czy Yeunsu Lee, Szefową kuchni restauracji Koreanka w Warszawie. Z wielu rozmów z uczestnikami wyniknęło, że potrzebują i chcieliby znaleźć też w ofercie możliwość zgłębienia tajników kuchni polskiej.
Pierwsze zajęcia już 10 maja. Na początek absolutna klasyka czyli pierogi. Warsztaty zostaną poprowadzone według zupełnie nowej formuły. Krótsze zajęcia (1,5 h) w ciągu dnia uwieńczone lunchem ze wspólnie przygotowanych dań w przyjemnej i niezobowiązującej atmosferze będą idealnym urozmaiceniem dnia oraz wycieczki po stolicy. Pierwsze warsztaty poprowadzi Marek Kropielnicki, urodzony i wychowany w Wielkiej Brytanii poszukiwacz wybitnych i zapomnianych smaków kuchni polskiej. Doświadczenie w Polsce zdobywał pracując m.in. w Restauracji SENSES. Dąży do perfekcji w odkrywaniu regionalnych produktów najwyższej jakości. Szef kuchni restauracji Do Bo Do na Foksal.
Więcej informacji: http://cookup.pl/warsztaty/s1,s3,149.
Kolejne spotkanie –”Polish burgers” czyli tradycyjne kotlety mielone przełamane nutą szaleństwa, odbędzie się 13 czerwca. Warsztaty poprowadzi znana wam z tematu „Zero Waste” Jagna Niedzielska.
Więcej informacji: http://cookup.pl/warsztaty/s1,s3,149
Latem studio Cook Up zabierze się za chłodniki.
Najbliższe zajęcia z Yeunsu Lee „Hello Kimchi”:
http://cookup.pl/warsztaty/s1,112
Najbliższe warsztaty „Tajlandia od kuchni” z Thanawatem Na Nagara:
http://cookup.pl/warsztaty/s1,24
Z różnych stron świata
