Szefowie kuchni modnych warszawskich restauracji pokażą tradycyjne receptury, ale z eksperymentalną nutą np. mielony z żubrówką w wersji burgera. Takich spotkań i zajęć w Warszawie jeszcze nie było. Przygotowywane będzie jedno danie, z tradycyjnych polskich produktów, całość okraszona inspirującymi historiami o lokalnych dostawcach i producentach.
Pomysł wziął się jak zwykle z życia. W CookUp odbywały się już cieszące się ogromną popularnością warsztaty w języku angielskim z międzynarodowymi prowadzącymi takimi jak Thanawat Na Nagara z Basil & Lime czy Yeunsu Lee, Szefową kuchni restauracji Koreanka w Warszawie. Z wielu rozmów z uczestnikami wyniknęło, że potrzebują i chcieliby znaleźć też w ofercie możliwość zgłębienia tajników kuchni polskiej.
Pierwsze zajęcia już 10 maja. Na początek absolutna klasyka czyli pierogi. Warsztaty zostaną poprowadzone według zupełnie nowej formuły. Krótsze zajęcia (1,5 h) w ciągu dnia uwieńczone lunchem ze wspólnie przygotowanych dań w przyjemnej i niezobowiązującej atmosferze będą idealnym urozmaiceniem dnia oraz wycieczki po stolicy. Pierwsze warsztaty poprowadzi Marek Kropielnicki, urodzony i wychowany w Wielkiej Brytanii poszukiwacz wybitnych i zapomnianych smaków kuchni polskiej. Doświadczenie w Polsce zdobywał pracując m.in. w Restauracji SENSES. Dąży do perfekcji w odkrywaniu regionalnych produktów najwyższej jakości. Szef kuchni restauracji Do Bo Do na Foksal.
Więcej informacji: http://cookup.pl/warsztaty/s1,s3,149.
Kolejne spotkanie –”Polish burgers” czyli tradycyjne kotlety mielone przełamane nutą szaleństwa, odbędzie się 13 czerwca. Warsztaty poprowadzi znana wam z tematu „Zero Waste” Jagna Niedzielska.
Więcej informacji: http://cookup.pl/warsztaty/s1,s3,149
Latem studio Cook Up zabierze się za chłodniki.
Najbliższe zajęcia z Yeunsu Lee „Hello Kimchi”:
http://cookup.pl/warsztaty/s1,112
Najbliższe warsztaty „Tajlandia od kuchni” z Thanawatem Na Nagara:
http://cookup.pl/warsztaty/s1,24
Zobacz też podobne artykuły
Kuchnia młodych
Sieć studiów kulinarnych CookUP szykuje nie lada gratkę dla nastolatków i ich rodziców. 25 czerwca dwaj szefowie kuchni Łukasz Konik i Tomek Królikowski poprowadzą bezpłatne warsztaty dla młodzieży. W planie kulinarna podróż po całym świecie – warsztaty ze zdrowych, sezonowych street foodowych przekąsek i smakowanie do woli. Przy szklance rabarbarowej lemoniady zajadając przygotowane smakołyki będzie
#Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Ładne po raz 10!
Targi Rzeczy Ładnych odbędą się już po raz 10! USTA tradycyjnie patronują i zapraszają na spotkanie z Kwiaty Miut w niedzielę o 12.00, a także do swojego stoiska, gdzie będzie można kupić naszą najnowszą ksiązkę „O roślinach”. Podczas targów zaprezentuje się ponad 200 marek i projektantów, w tym aż 50 debiutów. Targi dostępne są także online
#