Cykl ten opowiada o kulinariach w kontekście kulturowym i historycznym. Nie zabraknie tematów dla food geeków, fanów foodpairingu, promotorów kuchni regionalnych, kolekcjonerów babcinych przepisów i wyczekujących kolejnych sezonów serialu „Chef’s Table”. Gastrospotkania to przede wszystkim rozmowy z szefami kuchni, dziennikarzami i pasjonatami gotowania. Do tej pory można było wziąć udział między innymi w niecodziennej „Kolacji według Banksy’ego, futurystów i Salvadora Dalego”. Goście skosztowali sekretnego menu i usłyszeli o kulinarnej pasji Leonarda da Vinci, jabłkach Cezanne’a, węgorzu wschodzącego słońca Dalego, samolotach z marchewek futurystów i o tym, co myśli Banksy o fast foodzie. 28 marca odbyło się retro gotowanie, na które mieszkańcy Wrocławia przynieśli swoje zeszyty skrywane w szufladach z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie oraz związane z nimi wspomnienia. Teraz kwietniu i maju, nie mniejsze atrakcje! Wnikliwe rozmowy o kuchni starowrocławskiej, foodpairingu i jedzeniu duszy. Każdy foodie powinien tu dotrzeć choć na jedno z siedmiu spotkań. Bo, jak wspomina inicjatorka, jedzenie przestało być zaspokojeniem podstawowej potrzeby a nadeszła moda na miejskie gotowanie, który jest punktem styku przyjemności, rozrywki, kultury i komunikacji. Cichym celem inicjatywy jest to, abyśmy zaczęli być głodni wiedzy o tym, co ląduje nie tylko na naszym talerzu, ale również byli ciekawi dlaczego Phish śpiewa „Wild Honey Pie”, jakie skarby produkuje się w naszym regionie oraz odkryli swoją kulinarną historię.
https://www.facebook.com/events/2185904125026894/
Tekst: Anna Stachów, zdjęcia: Przemysław Jordan
Zobacz też podobne artykuły
Oko na Wrocław vol. 4
Kilka chwil w łóżku z Yoko i Johnem, japońska godzina rozkoszy dla ciała i podniebienia, relaks w ogrodzie instalacji pełnej dźwięków i zapachów, jednodniowa galeria sztuki i instalacje site specific – po roku nieobecności, znów wracamy do Wrocławia, by 7 września w ramach wydarzenia Oko na Wrocław pokazać Wam – w zupełnie nowy sposób – najciekawsze
# design, jedzenie, Oko na Wrocław, rzemiosło, WrocławSEKRETNE SŁOWO NATALII LL
Seks? Sztuka? Sen? Legenda wrocławskiego cool generation zdradza nam swoją receptę na długowieczność. I opowiada o tym, jak powstawały jej słynne prace z cyklu „Sztuka konsumpcyjna”. Drzwi hotelowego apartamentu otwiera energiczna blondynka w ciemnych okularach. Czarna marynarka, młodzieńczy krok. 78 lat? To niemożliwe. Od pierwszych minut spotkania jesteśmy oczarowani jej energią, otwartością, śmiechem. Zostało kilka godzin do
# akt, Andrzej Lachowicz, Chwałczyk, CSW, Ludwiński, Natalia LL, sztuka, Sztuka konsumpcyjna, WrocławKsiążki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiWciąż głodni
We Wrocławiu otworzyło się właśnie biuro podróży kulinarnych – Still Hungry. Niezależna inicjatywa trójki wrocławianek wykracza poza schemat organizacji typowych eskapad dla turystów. Oprócz odwiedzania restauracji, kawiarni, pubów pokażą swoim gościom także gastronomię z perspektywy kulturowej. Wszytko zaczęło się od własnych podróży, podczas których Agnieszka, Anetta i Marzena zawsze poszukiwały miejscowych smaków. A że z wrocławskimi
#