24–25 czerwca odbędzie się I edycja Białe Czerwone – Festiwalu Wina Polskiego, który powstał z inicjatywy entuzjastów wina – osób zaangażowanych w odbudowę kultury winiarskiej w Polsce: restauratorów, winiarzy, dystrybutorów wina i importerów. Impreza odbędzie się w Fortecy u Kręglickich, a jego ideą jest popularyzowanie polskiego wina poprzez pokazanie, że w Polsce produkowane jest interesujące wino, często bardziej doceniane poza jej granicami.
Miejsce: Forteca Kręgliccy – Targ, Warszawa, Zakroczymska 12
Data: 24 – 25.06.2018
Uczestnicy: producenci wina ze wszystkich winiarskich regionów Polski
Goście specjalni: W. Włodarczyk, M. Nowicki, W. Bońkowski, M. Bieńczyk
Patronat: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Patronat medialny: Winicjatywa, Ferment. Pismo o winie.
Wstęp : 10 zł /katalog wystawców, atrakcje festiwalowe/
PROGRAM
Niedziela 24.06.2018/ Miejsce: Forteca
11.00 – 20.00 sprzedaż, degustacja, aktywności towarzyszące
20.00 – 24.00 mecz Polska-Kolumbia, party po targowe
Prowadzący Katarzyna Bosacka & Piotr Kamecki
Ponadto:
Lokalni producenci serów, wędlin, chleba – stoiska targowe oraz wine & cheese pairing pod wodzą Giena Mientkiewicza
Pogotowie Sommelierskie – porady sommelierów ze Stowarzyszenia Sommmelierów Polskich
Stowarzyszenie Kobiety i Wino – porady enoturystyczne
Stoiska z wydawnictwami o winie, rozmowy z autorami, podpisywanie książek. Gastronomia, konkursy dla publiczności, sala chillout, opiekunka dla dzieci, dogodne parkingi
SEMINARIA/ Miejsce: Forteca
(wejście bez rezerwacji, ilość miejsc ograniczona do zapełnienia krzeseł)
14-15 „WINIARSTWO NA ZIEMIACH POLSKICH” prowadzący: prof. W. Włodarczyk
12-13 oraz 16-17 „POLSKIE REGIONY WINIARSKIE” prowadzący: Maciej Nowicki
18-19 „POLSKA W BUTELCE” prowadzący: M. Bieńczyk i Wojciech Bońkowski
Poniedziałek 25.06.2018 (dzien dla branży)/ Miejsce: Forteca
9.30 – 11.00 „O co chodzi z polskim winem”. Panel dyskusyjny z udziałem producentów, dystrybutorów, restauratorów, kupców, sommelierów. Rezerwacja on-line via zgłoszenia z restauracji i sklepów
Moderator: Tomasz Prange-Barczynski
paneliści: Piotr Kamecki – sommelier, Agnieszka Kręglicka – restaurator, Sławomir Chrzczonowicz – dystrybutor, Małgorzata Minta – publicystka, krytyczka kulinarna, Agnieszka Rousseau – producentka
11.00 – g. 14.00 degustacje indywidualne i rozmowy handlowe
14.00 – zamknięcie imprezy
WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE
Menu z polskim winem
Miejsce: alewino.pl, Dyletanci, Opasły Tom Kręgliccy, Bibenda, Bez Gwiazdek, Przegryź, Charlotte Pl. Zbawiciela, Zielony Niedźwiedź, Rozbrat 20, Kieliszki na Próżnej
Piątek-Niedziela:
restauracje zapraszają do siebie na polskie wino, nawiązują kontakt bezpośredni z winiarzami, urządzają kolacje z degustacją komentowaną. Oferta dostępna przez czas festiwalu wg scenariuszy własnych, własnej sprzedaży i promocji.
FILMS for FOOD: Filmy o winie/ Miejsce: Kino Muranów
Piątek-Sobota:
22 czerwca (piątek) godz. 20:00 „Somm” reż. Jason Wise
Historia czwórki przyjaciół, którzy podchodzą do egzaminu, mającego doprowadzić ich na wyżyny sommelierstwa. Master Sommelier Exam to prestiżowy egzamin dla sommelierów, który w jego 50-letniej historii zdało zaledwie 200 osób. Samej procedurze nigdy nie towarzyszyły kamery. Aż do teraz!
23 czerwca (sobota) godz. 20:00 “Natura Kobiety i Wino” reż. Giulia Graglia Portrety czterech fascynujących kobiet, które łączy pasja do tworzenia naturalnego wina. Dora Forsoni, Nicoletta Bocca, Elisabetta Foradori i Arianna Occhipinti przebojem wdarły się do świata producentów wina, biznesu zdominowanego przez mężczyzn.Po seansach dyskusja.
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Polskie korki
24 czerwca w poznańskim Spocie spotka się aż 30 polskich producentow wina z Wielkopolski. Jesteście zdziwieni, że aż tyle winnic mamy w tym jednym regionie kraju? My też, a że polskim winom i ich twórcom gorąco kibicujemy, tego dnia nie zabraknie nas w Poznaniu, gdzie będziemy degustować, dyskutować i poznawać z polskimi winnicami. USTA z
#Beaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon MétrasWater&Wine otwarte!
Water&Wine otwiera się dla publiczności! Jeden z najciekawszych konceptów restauracyjnych na świecie do tej pory dostępny tylko dla ludzi z branży gastronomicznej, będzie dostępny też dla szerszej publiczności. W odpowiedzi na liczne zapytania i duże zainteresowanie jakim cieszył się koncept restauracyjny Water&Wine podjęto decyzję o otwarciu restauracji dla gości. Raz w miesiącu Water&Wine będzie zapraszać limitowaną
# cisowianka, Marek Flisiński, Perlage, Water&Wine