Jak to jest, gdy w tym samym momencie do stołu siada kilkaset osób? To na pewno duże wyzwanie dla obsługujących. Kuchnia musi dać radę wydać, kelnerzy podać, a goście zjeść. Ta gigantyczna maszyna musi dzialać rowno i synchronicznie. W tym roku nic nie zawiodlo, poza pogodą. W ostatniej chwili organizatorzy przenieśli kolację do wnętrz Pałacu Kultury. Trochę szkoda, że zabrakło tej wyjątkowej scenerri Placu defilad, ale za to można było podziwiać detale wnętrza sali marmurowej (niesamowite rzeźbione luksfery odkryliśmy dopiero teraz!).
W towarzystwie zespołu jazzowego pod kierownictwem Janusza Skowrona, zasiedliśmy do elegancko nakrytych stołów. Motywem przewodnim tegorocznej edycji były stolice kultury. Kulinarna, muzyczna i estetyczna podróż po często nieoczywistych zakątkach świata. W menu królowały kulki z groszku i mięty podane na puree z cytryny i masła, krem z fenkułu i topinamburu podany z pesto ze szczawiu, orzechów nerkowca i sera pleśniowego, młode buraki, morele, karmelizowana cebula ze świeżym tymiankiem i kolendrą, podawana z winegretem cherry i melasą z granata, smażone kurki z czarnym ryżem, podane z oliwą truflową, estragonem, serem owczym i plastrami buraka “candy”.
Całości dopełniła serwowana wraz z wiankami kawa, czysta Arabika z ziaren brazylijskiej odmiany Bourbon z regionu Cerrado podana w kwiatach lata z odrobiną słodyczy. Słodkim finałem był deser Lukullus w St.Tropez, czyli sorbet ze świeżych truskawek, lody maślane z wanilią Bourbon z Madagaskaru z bezą.
Organizatorom udało się nawet stworzyć w pałacu klimat zaczarowanego ogrodu miejskiego z Placu Defilad. Przed wejściem na Kolację stanął także ufundowany przez Grąbczewskich i BarStudio neon SZANUJ ZIELEŃ, który docelowo znajdzie się w ogrodzie na Placu Defilad.
USTA patronowały kolacji.
Zobacz też podobne artykuły
Rozgrzewamy!
Na jesienne chłody, szarugi i brak słońca przyda się coś rozgrzewającego, pełnego mocy, doprawionego szczyptą oryginalności. W tej roli sprawdzi się debiutująca na rynku Ballantine’s 7YO Bourbon Finish – trunek, który w wyjątkowy sposób łączy dwa, na pozór odległe światy: szkockiej whisky oraz amerykańskiego bourbona. Przypomnijmy sobie, co robiliśmy siedem lat temu. Trudne zadanie, prawda? Jednak nie
# 7YO Bourbon Finish, Ballantines, Drinki, drinki klasyczne, jesien, najlepsze drinki, Old Fashioned, przepisPod pałacem i gwiazdami
Kolacja Sen Nocy letniej, która odbędzie się już w najbliższa sobotę to niezwykłe przedsięwzięcie: Warszawa, Plac Defilad tuż pod Pałacem Kultury, 450 osób w tym samym momencie zasiądzie, by zjeść razem kolację. Rozmawiamy z Zuzanną Mockałło i Joanną Gawrońską z Baru Studio, organizatorkami tego wydarzenia. Jak powstała ta szalona i piękna koncepcja? Przede wszystkim razem z Teatrem
# Joanna Gawrońską, Kolacja Sen Nocy letniej, Zuzanna MockałłoRyż i klejnot
Okazuje się, że inaczej wygląda porcja sake dla wesołków, a inaczej dla smutasów. Z naszej aury można wyczytać, kto jakiego trunku potrzebuje. A przynajmniej jedna osoba potrafi to zrobić – właścicielka wyjątkowego tokijskiego baru, Marie. Ulice Tokio są wypełnione po brzegi niekończącą się ilością knajpek, barów i restauracji. Żeby wyróżnić się w tym oceanie, potrzeba
# Arieh Rosen, Gem by Moto, Noam Levinger, www.gembymoto.gorp.jpZjednoczeni dla klimatu
Rusza wyjątkowa inicjatywa ekologiczna dla instytucji kultury. Kultura dla Klimatu to pierwszy krok w stronę systemowych zmian w trosce o środowisko. Od zero waste i recyklingu w produkcji wydarzeń, przez szkolenia i zieloną edukację dla pracowników, po zakładanie kompostowników, łąk i ogrodów sąsiedzkich. To tylko kilka z działań, jakie planują wdrożyć instytucje kultury w ramach
# kryzys klimatyczny, Kultura dla klimatu