Z powodu złej diety możemy być senni, depresyjni. I na odwrót – odpowiedni dobór składników poprawia humor, dodaje energii, leczy stany lękowe, a nawet może przeciwdziałać groźnym chorobom i opóźniać procesy starzenia. Kluczem do zdrowia jest znajomość procesów zachodzących w jelitach, ostatnio porównywanych do „drugiego mózgu” w naszym ciele. Temat ten jest coraz bardziej popularny. W takim stopniu, że ilość zaleceń dietetycznych i modnych wskazówek jest przytłaczająca. W książce „Happy Food. Przez żołądek do szczęścia” autorzy porządkują i biorą na tapetę wiele naukowych doniesień. Ze zdrowym rozsądkiem pytają: „czy trzeba wydziwiać? Czy stary model talerza nie wystarcza?”. Przeprowadzają czytelnika chronologicznie przez najważniejsze z badań i odkryć w kwestii odżywiania. Omawiają kluczowe zamieszkujące jelita bakterie, a także wpływ diety na ciężkie choroby psychiczne (ciekawy wywiad Henrika z badaczami Food and Mood Centre z Uniwerystetu Deakin w Melbourne). Oprócz kompleksowych informacji o właściwym odżywianiu, w książce znajdziecie również proste przepisy, które stanowią świetne jej uzupełnienie. Bo to, że jedzenie pozwala wykonać pierwszy krok na drodze do zdrowia, nie znaczy, że ma smakować jak leki. Ba, może ono smakować wyśmienicie!
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Uwaga na wesołe pieski
Jeden z najbardziej popularnych dziś krajowych rysowników, autor śmiesznych obrazków, ulubieniec celebrytów, znany z czarnego i wisielczego humoru Bolesław Chromry do tej pory dał się poznać jako autor powieści graficznych i pobocznych form. Uwielbiamy jego „Pokrzywy”, czy „Elementarz Polski dla Polaka i Polki z Polski”, z radością donosimy więc, że współpracujący z USTAMI Damian Siemień
# Boleasław Chromry, Chromry, Pozwólcie pieskom przyjść do mnie, WABKsiążki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiRóżnica ciśnień
Andrzej Bargiel, właśnie jako pierwszy zjechał na nartach ze szczytu K2, a wcześniej z Broad Peak w Karakorum. Kilka lat temu prześcignął wszystkich w prestiżowym biegu Elbrus Race w klasie extreme, a latem 2016 roku pobił rekord szybkości zdobycia pięciu najwyższych szczytów byłego ZSRR. Andrzej opowiada nam o momentach trudnych, punktach zwrotnych i o tym,
# Andrzej Bargiel