
Tekst: Monika Brzywczy, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski
Spróbowałeś kawy speciality i żadna inna już Ci nie smakuje? Święta to doskonała okazja, by uzupełnić brakujące elementy i stać się home baristą z prawdziwego zdarzenia. To też idealny moment, by zwolnić i cieszyć się kawowymi rytuałami. Masz doktorat z kawoznawstwa, bez wahania odpowiadasz na pytanie: Etiopia czy Brazylia?, a alternatywne metody parzenia są już dla
#Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#W ten weekend w stolecznym Forcie Moktów otworzy się nowa kawiarnia i palarnia kawy. Swoje siły łączą dwie znane stołeczne kawiarnie – Filtry i Emesen. Pod szyldem Czarnej Fali w przestronnym pomieszczeniu z dużym metalowym oknem będą karmić, serwować kawy, jak i wypalać dobrej jakości ziarna. Za sterami znajdziecie tu najlepszych. Konrada Konstantynowicza założyciela Filtrów, bodajże
# Czarna Fala, Emesen, kawa, Konrad Konstantynowicz, paweł hoffman