Dada Daily to nowa marka stworzona przez Claire Olshan, znaną na Manhattanie z butiku Five‐ story. Wystarczy spojrzeć na te przysmaki, by stwierdzić, że Claire wprowadziła do świata „healthy food” nowe zasady gry. W swojej estetyce snacki nawiązują do dadaizmu i surrealizmu, co podbijają jeszcze genialne zdjęcia na stronie Dada. Skąd to przewrotne połączenie? Dadaizm miał uwolnić ludzką wyobraźnię i wprowadzić humor w obudowany regułami świat sztuki. Ta dadaistyczna fantazja i wolność były inspiracją dla Olshan, która dowiodła, że dieta może być przyjemnością, wręcz zabawą. Bo smak też się tu liczy – o truflach czekoladowych z schisandrą (cytryńcem chińskim) znana amerykańska dietetyczka Daphne Oz powiedziała: „Jak do diabła to może być tak zdrowe, pożywne i nieprzyzwoicie smaczne?!”.
Zobacz też podobne artykuły
SEKRETNE SŁOWO NATALII LL
Seks? Sztuka? Sen? Legenda wrocławskiego cool generation zdradza nam swoją receptę na długowieczność. I opowiada o tym, jak powstawały jej słynne prace z cyklu „Sztuka konsumpcyjna”. Drzwi hotelowego apartamentu otwiera energiczna blondynka w ciemnych okularach. Czarna marynarka, młodzieńczy krok. 78 lat? To niemożliwe. Od pierwszych minut spotkania jesteśmy oczarowani jej energią, otwartością, śmiechem. Zostało kilka godzin do
# akt, Andrzej Lachowicz, Chwałczyk, CSW, Ludwiński, Natalia LL, sztuka, Sztuka konsumpcyjna, WrocławStać się marką
Książę z polskimi korzeniami. Rozchwytywany nowojorski fotograf. O tym, jak wykonywać ten zawód w czasach, gdy więcej ludzi chce robić zdjęcia, niż je oglądać, opowiada USTOM Alexi Lubomirski. Czy bycie fotografem w czasach nadprodukcji obrazów ma sens? Tak, smartfony, Instagram i Facebook to po prostu kolejny rozdział w historii fotografii. Jej śmierć ogłaszano zresztą już kilkakrotnie. Pierwszy
#Licz na siebie
Cyfrowe dzieła, nienamacalne monety – coś, czego się nie dotknie, ale można mieć. Czasem nie chodzi jednak o samo posiadanie, ale o przebicie się do nowego systemu. Takiego, który daje nam wolność i niezależność. Internet w pewnym stopniu stał się wielkim cyfrowym śmietniskiem, na którym możemy znaleźć wszystko. Bez żadnych konsekwencji skopiować, przerobić i udostępnić
#Uczta uczuciowa
Anda Rottenberg, znana krytyczka sztuki, dyrektorka ważnych instytucji kultury i kuratorka, wydała właśnie książkę kulinarną. I podeszła do niej, jak – nomen omen – kuratorka. Zbierając przepisy od przyjaciół, polskiej inteligencji nieprofesjonalnie gotującej, jak ich nazwała, stworzyła książkę piękną i pożyteczną. Taką, z której chce się gotować. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” to kolekcja przepisów autorki oraz
# Alicja Biała, Anda Rottenberg, Antonina Konopelska, Monika Brzywczy