JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Finansjerki z kremem i figami


 
Finansjerki:
» 70 g masła
» 60 g orzechów laskowych
» 90 g cukru pudru
» 45 g mąki pszennej
» 2 g soli kamiennej
» 105 g białek jajek (z mniej więcej 4 jajek)
» 2 f igi pokrojone na 8 kawałków + dodatkowe do dekoracji
Krem mascarpone:
» 200 ml śmietanki kremówki
» 100 g mascarpone
» 1 łyżka cukru pudru
» 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
 
 
Robimy babeczki. Masło podgrzewamy w rondelku – gdy zacznie skwierczeć i stawać się bursztynowe, odstawiamy i studzimy. Orzechy laskowe i cukier puder miksujemy w malakserze na pył. Dodajemy przesianą mąkę i sól.
Suche składniki przekładamy do miski i ucieramy na niskich obrotach. Dodajemy białka i łączymy w jednolitą masę. Następnie wlewamy przestudzone palone masło. Wlewamy ciasto do foremek. Wkładamy po kawałku figi do każdego zagłębienia. Pieczemy w 180°C przez 12-15 minut.
Robimy krem. Wszystkie składniki ubijamy rózgą lub mikserem, aż powstanie puszysta, stabilna piana. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone babeczki. Ozdabiamy kawałkami

fig.

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa