JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

SAŁATA Z PIECZONYMI BURAKAMI I KUMKWATAMI

 

  • buraki
  • mieszane sałaty
  • ocet dobrej jakości
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • tymianek ∙szalotka
  • świeże zioła: koperek, estragon,
  • mięta, kumkwaty

     

 
 

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W dużej brytfance w jednej warstwie układamy wyszorowane buraki. Skrapiamy je octem i oliwą, oprószamy solą, układamy kilka gałązek tymianku. Do brytfanki wlewamy odrobinę wody, szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Piecze- my, aż buraki zmiękną – czas zależy od ich wielkości. Jeśli woda wyparuje, zanim warzywa się upieką, dolewamy jeszcze trochę. Następnie studzimy buraki i obieramy ze skórki. Mieszamy z odrobiną oliwy, octu i soli. Płuczemy i osuszamy liście sałat oraz zioła. Kumkwaty kroimy w cieniutkie plasterki. Ro- bimy dressing. Drobno siekamy szalotkę, zalewamy odrobiną octu, dodajemy trochę soli, macerujemy przez 15 minut. Teraz wlewamy oliwę – proporcje powinny wynosić mniej więcej 1⁄4 mieszanki octowo-szalotkowej i 3⁄4 oliwy. Doprawiamy do smaku. Delikatnie mieszamy sałaty z sosem, na wierzchu układamy buraki i plastry kumkwatów.

 

 
przepis: Juliette DeLeventhal, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin