19 lutego 2019 odbędzie się wyjątkowe spotkanie szefów kuchni: Executive Chef Beñat Alonso oraz nagrodzony gwiazdką Michelin Chef Josean Alija z restauracji Nerua Guggenheim Bilbao w Hiszpanii spotkają się na jeden dzień, by przygotować wyjątkowe menu dla gości restauracji Europejski Grill.
Beñat Alonso dołączył do zespołu Raffles Europejski Warsaw w 2018 roku jako Executive Chef, wnosząc ponad 20 lat doświadczenia zdobytego we współpracy z szefami wyróżnionymi gwiazdkami Michelin oraz w luksusowych restauracjach na całym świecie. Josean Alija objął stery w restauracji Nerua w 2011 roku, zdobywając w tym samym roku gwiazdkę Michelin. W 2015 prestiżowy magazyn Restaurant umieścił Nerua po raz pierwszy na liście 100 najlepszych restauracji na świecie, w 2018 roku restauracja zajmowała na tej liście pozycję nr 57.
Obaj szefowie pochodzą z północnej Hiszpanii, z Kraju Basków, gdzie od najmłodszych lat byli pod wpływem silnych kulinarnych tradycji tego regionu, stawiających na pierwszym miejscu
jakość produktów oraz szacunek dla natury. Obaj opierają swoją kuchnię na lokalnych produktach, jakości składników oraz przygotowywaniu potraw sprawiających innym przyjemność. 19 lutego połączą siły, by zaprezentować specjalne menu, będące mariażem baskijskich i polskich składników oraz inspiracji kulinarnych.
W tym dniu w restauracji Europejski Grill odbędą się dwa serwisy – lunch w godz. 12:30-14:30 oraz kolacja w godz. 19:30-22:00. Menu, w cenie 480 zł za osobę, będzie składało się z 9 dań z doborem win i będzie dostępne wyłącznie dla 50 osób, które wcześniej złożą rezerwację. W menu
znajdą się takie klasyki Nerua, jak: sopa de pan sopako, salsa negra y caviar, klasyczna sopako, czarny sos, kawior, kokotxas con pilpil de berberecho, baskijski dorsz pil pil, foie, zanahorias y makilgoxo // foie Gras, marchew, lukrecja
Hotel Raffles Europejski Warszawa, Krakowskie Przedmieście 13
Rezerwacje: +48 22 255 95 95
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Singapore Food Festival 2020
Pośród miłośników jedzenia Singapur słynie ze swojej różnorodności. Można tu odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe jak i nagradzane gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal to ich święto, które pierwszy raz od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie. Dzięki temu festiwalowicze z całego świata będą mieli okazję wziąć udział wirtualnie w
#Festiwal Polskiego Wina
Miłośnicy polskiego wina pomimo zawieszenia wszystkich wydarzeń mogą świętować… online. Festiwal Polskiego Wina to pierwsze tego typu wydarzenie, w którym udział wezmą znawcy wina, dziennikarze, właściciele winnic i sommelierzy z całej Polski. Zaproszeni goście opowiedzą jak zmieniło się na polskie wino, o winepairingu z jedzeniem, o tym jakie polskie wina są popularne za granicą i
#