- 70 ml mleka 3,2% +1 łyżka
- 15 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 30 g cukru
- 6 jaj + 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 320 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 250 ml mleka 3,2%
- ¼ łyżki mąki pszennej
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka miodu
- 20 g świeżego imbiru
- kilka śliwek węgierek
- Drożdże rozcieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 45 stopni, łączymy z drożdżami. 6 jaj podbijamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę z solą i rozczyn. Wyrabiamy na jednolitą masę przez 15 – 20 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Na tym etapie, do wciąż wyrabiającego się ciasta, kawałek po kawałeczku, dodajemy masło. Po wszystkim wyrabiamy przez 5 minut. Foliujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny, następnie wyrabiamy ciasto 2-3 razy, aby wypuścić powietrze, ponownie foliujemy i wstawiamy do lodówki na 7 godzin. Kruszonkę przygotowujemy łącząc zimne masło z mąką i cukrem pudrem. Powinny mieć sypką konsystencję. Chowamy do lodówki.
- Imbir obieramy i ścieramy na tarce, razem z mlekiem, mąkami, miodem podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką. Masa będzie stopniowo gęstnieć, aż będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Śliwki przecinamy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestek.
- Wyciągamy ciasto i formujemy placki. Nadziewamy łyżeczką budyniu i 1-2 połówkami śliwki. Zalepiamy, formujemy kształt bułeczki i układamy kolejno w tortownicy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy żółtkiem rozrobionym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w 200 stopniach przez pierwszych 15 minut na najniższym poziomie piekarnika. Zmniejszamy temp. do 170 stopni i dopiekamy ok. 15 minut (do suchego patyczka).
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link